• DOLAR 32.532
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2440.426
  • ...
Van'da kiralık ev tutmak isteyenlere dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Ağır hasarlı evini kiraya veren ev sahiplerine sert tepki gösteren Van Valisi Münir Karaloğlu, bu evleri kesinlikle yıkacaklarını ve bu evleri kullandıranlarında kullananların da mesul olduğunu söyledi. Orta hasarlı binalar ve Evini Yapana Yardım metodu hakkında da bilgi veren Karaloğlu, EYY modelinde 9 bin 400 hak sahibinin olduğunu ifade etti.


"Bu işaretleri gördüğünüz evleri kiralamayın"
Ağır hasarlı evlerin hiçbir şekilde kullanılmasının mümkün olmadığını ifade eden Karaloğlu, "Bundan sonra en küçük bir depremde orada herhangi bir olumsuzluk olursa bunu kullananda kullandıran da mesul duruma gelirler. Vatandaşlarımız dikkat etsinler eğer şüpheleri varsa gelsin bizden öğrensinler. Bizde listeler hazır o binalarla ilgili biz vatandaşlarımıza doğru bilgi verebiliriz. Ama hiçbir şekilde ağır hasarlı binaları kullanmak mümkün değil hukuken caiz değil. Şuan sahada da arkadaşlarımız inceleme yapıyor. Ağır hasarlı olup da hala yıkılmamış bina varsa artık biz onları işaretliyoruz. Kırmızı çarpı koyacağız ve hiçbir şekilde o binalar kullanılamaz ne ev sahibi ne de kiracılar tarafından. Şuan da kırmızı çarpı koyduğumuz evlerin çalışmalarına başlanmıştır. Biz onun arkasını bırakmayacağız. Çünkü bizim için vatandaşın yaşam hakkı her şeyin üzerindedir. Biz vatandaşın yaşam hakkını bundan sonraki depremlerde risk altına atamayız" dedi.


"EYY modeli ile 9 bin 400 hak sahibi var"
Köylerde EYY metodu kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Vali Karaloğlu, yaklaşık 9 bin 400 hak sahibinin olduğunu belirtti.
Bunlardan şuana kadar 8 bin 597'sinin yer seçim işlemlerinin tamamlandığını kaydeden Vali Karaloğlu, "6 bin vatandaşımıza kredi kullandırmışız 6 bin ev devam ediyor 2 bin tanesi de bitti. Vatandaşlarımız bu köy evlerinde oturuyor diğer 4 binin inşaatı da devam ediyor bizimde denetlemelerimiz devam ediyor. Yaklaşık 2 bin 300 de ahır var bunlar için EYY metoduyla 201 milyon kredi kullandırmışız. Şuana kadar da hiçbir para sıkıntımız olmadı yeter ki vatandaş işini yapsın bizim müşavir firmamız gidip işin yapıldığını görsün hak ediş düzenlesin idareye bildirsin biz derhal vatandaşın o kredisini ödüyoruz. Yine bu 2 bin 300 ahırdan 300'ü tamamlanmış durumdadır" şeklinde konuştu.


"Orta hasarlı binalarla ilgili tarih belirledi"
Orta hasarlı binalara 10 yıl vade daire başına ise 17 bin TL kredi verdiklerini bugüne kadar 27 milyon TL kredi kullandırdıklarını ifade eden Vali Karaloğlu, bina sahiplerine de uyarılarda bulundu.


Vali Karaloğlu, "Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için biz geçen sene 1 yıl süre vermiştik. Bu süre 25 Ekim 2013 günü doluyor evini güçlendirenler güçlendirmek isteyenler biran önce bu işlemlerini tamamlamak zorunda. Orta hasarlı binalar güçlendirilmeden kullanılamazlar. Eğer vatandaş verdiğimiz bu süre içerisinde binasını güçlendirmezse biz bu binaları ağır hasarlı sayıp yıkmak durumundayız. 25 Ekim son gün orta hasarlı binası olanlar ellerini çabuk tutsunlar. Bu tarihten sonra bu binalara oturma izni veremeyiz. Elektriği suyu gazı kesilir ve vatandaşımız mağdur olur. O için vatandaşımız elini çabuk tutmalı. Az hasarlıları ise geçen sene bitirmiştik. 50 milyon TL hibe vermiştik vatandaşa oradaki sorunumuz bitmiştik. Orta hasarlı binaların ruhsat konusunda ise kesin kurallar var yasadan kaynaklanan Afet Yasası'nda kaynaklanan bir binanın ruhsatı imarı yoksa o bina nizami bir bina olmadığı için onu güçlendirmeye tekrar nizami hale getirmek mümkün değil. Orada ruhsat şartımız var. Yıkılan binalarda ruhsat aramadık ama orta hasarlı olan binalar güçlendirilecekse ruhsat şartı var ruhsatı olmayan bina zaten kaçaktır onun güçlendirilerek nizami hale getirilmesi söz konusu değil" açıklamalarında bulundu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir