• DOLAR 32.589
  • EURO 34.858
  • ALTIN 2507.951
  • ...
Kiracı konutlarında 1200 kuradan 451'i iptal
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van'da yaşanan depremlerden sonra kura çekilişleri sonucu kiracılara verilen konutlarla ilgili Van Valiliği tarafından yürütülen incelemeler sona erdi. Çalışmalar sonucunda Van'da 254, Erciş'te ise197 kişi olmak üzere toplam 451 kişinin kurası iptal edildi.

 

Konuyla ilgili olarak Van Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) İl Müdürlüğünde bir basın toplantısı gerçekleştiren Vali Karaloğlu, hem üzüntülerini dile getirdi, hem de uyarılarda bulundu.

 

"Van'da 600 kişiden 254'ü, Erciş'te ise 600 kişiden 197'si liste dışı kaldı"

Deprem sonrasında Van ve Erciş'te toplam 17 bin 489 konutun inşa edildiğini kaydeden Karaloğlu, "Başbakanımız bu yapılan konutlardan toplam bin konutun deprem esnasında kirada olan vatandaşlara verilmesi noktasında söz vermiş, bize de talimatları olmuştu. Sonra yapılan müracaatlarda Van ve Erciş'te toplam 24 bin 569 vatandaşımız bize müracaat etti. 10 bin 30 vatandaşımızı kura öncesi şartları uymadığı gerekçesiyle eledik. Yaklaşık 14 bin vatandaşımızla biz kuraya girdik. 12 bin 861'i Van merkezde 1679'u da Erciş'te. Kura çektiğimiz günden bugüne asil ve yedek olarak bizim kuradan çıkan vatandaşlarımızın bizzat bize bildirilen adreslerine gidilerek yerinde inceleme yapıldı. Bu vatandaş kirada mı değil mi? Gerçekten bu evde olup olmadığı konusunda tespit edildi. Bu yapılan çalışmalar sonucunda Van'da 500 asilden 205 kişi 100 yedekten de 49 kişi olmak üzere toplam 254 kişinin ismi kuradan çıkmasına rağmen listeden çıkarıldı. Erciş'te ise 500 asilden 173 kişi, 100 yedekten de 24 kişi olmak üzere 197 kişi liste dışı kaldı. Bu vatandaşlarımıza 7 günlük bir itiraz süresi veriyoruz. Bizim yapmış olduğumuz tespitlere rağmen bilgilerinin doğruluğuna kanaat getirenlerin itirazlarını bekliyoruz. Bu netleşen listeyi bugünden itibaren valilik internet sitemizde yayınlayacağız ve vatandaşlarımıza tebliğ edeceğiz. Kimlerin liste dışı kaldığını vatandaşlarımız görebilirler" dedi.

 

"Hayali adresler, hayali apartmanlar ve hayali sokaklar"

Çok titiz bir çalışma yapıldığını aktaran Vali Karaloğlu, ortaya çıkan durumun kendilerini son derece üzdüğünü ifade etti.

 

Karaloğlu; "Mesela deprem öncesinde ve sırasında birinci dereceden akrabasıyla yani annesiyle babasıyla oturuyor, kirada değil, hiçbir kiracı statüsü yok. Ama bize kirada oturduğunu beyan etmiş, biz gidip tespit etmişiz ve liste dışı bırakmışız. Bu konuda da vatandaşlardan bize şikâyetler geliyordu. İkinci grup ise tapu kendi adına değil, mesela ev hanımının üzerine. Eşi kirada olduğunu ifade ederek, müracaatta bulunuyor veya yapsatçıdan daire almış. Vatandaşın taksitlerini ödediği belli. Tapu daha müteahhitin üzerine olduğu için o evde kiracı olduğunu beyan eden insanlarımız vardır. Bunların sayısı az değil 93 kişi sadece Van'da. En fazla grubu da bunlar oluşturuyor. Diğer bir grup depremde bizden hak sahibi olmuş. EYY modeli ile kredi vermişiz, ama şehirde gelmiş. Şehirde kiracı olmaktan bize müracaat etmiş ve bize bunu beyan etmemiş. Tekrar tekrar inceleme sonucunda bunu çıkarabiliyoruz. Gayrimenkulü olanları kiracı kontenjanından istifade ettirmemiştik. Bize üzerinde gayrimenkulü olmadığını beyan etmiş vatandaş için yaptığımız incelemelerde tespit ettiğimiz vatandaşları liste dışı bırakmışız. Bir de çok enteresan bir grup var. Bizim vatandaş bir sokakta bir apartmanda kiracı olduğunu beyan etmiş bize. Başvuru formu var. Formundaki adrese gitmişiz. Bazen öyle bir sokak yok, bazen öyle bir apartman yok. Bazen de verilen adrese o vatandaşın hiç girmediği tespit edilmiş. Bizi üzen tarafı da bu. Hayali adresler hayali apartmanlar hayali sokaklar. Hiç apartmana girmediği halde kiracı olduğunu beyan eden arkadaşlarımız var" diye konuştu.

 

Erciş'te konutların ihtiyaç sahiplerine verilmediği ve kuralara hile karıştırıldığı yönündeki iddialara da cevap veren Karaloğlu, "Bir grup özellikle Erciş'te yanlış yapıldığını, birilerinin adamlarına kurada ev çıkarıldığı yönünde şikâyetlerini TBMM kürsüsüne kadar taşıdılar. Noter huzurunda birilerine ev çıkarılabilir mi arkadaşlar, böyle bir şey olabilir mi? Burada çalışan arkadaşlarımız emek veriyor. Bu insanların da morale motivasyona ihtiyacı var. Bu kadar haksızlığı hak etmediğimizi de ifade ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

Kurası iptal edilen 451 konut ne olacak?

Kuraları iptal edilen konutların tekrar kura ile kiracılara verileceğini ifade eden Karaloğlu, "Şimdi ne olacak? Bizim 500 konutun bir kısmı elenenlerle birlikte boşta kalacak. İtirazlardan sonra net sonuç ortaya çıkacak. Liste dışı kalan vatandaşların itirazları doğrultusunda bize sunacakları bilgi ve belgelerden sonra biz yeniden yine noter huzurunda kura çekeceğiz. 500 konutu Van'da 500 konutu Erciş'te vatandaşa vereceğiz. Geçen sefer kura torbasına giren vatandaşlarımızın tamamı o kurada olacak. 12 bin 861 idi, bunun 600'ü çıkacak. Kalanlar arasında tekrar kalan miktar kadar kura çekeceğiz Yine aynı şekilde ismi çıkanlarında evlerine tek tek gidilip inceleme yapılacak ve hiç kimsenin haksızlığa uğramaması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir