• DOLAR 32.318
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2300.388
  • ...
Akaryakıt istasyonuna sığınan mülteciler  yardım bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Yemek, giyim, battaniye ve en önemlisi barınma ihtiyacı karşılanamayan Suriyelilerin dramı yürek burkuyor. Kucaklarında bebekleri ile hayata tutunmaya çalışan Suriyelilerin "çocuk ve bebeklerimizi kurtarın" sözü yaşanan dramı özetliyor. Suriye`den zor şartlar altında ve yanlarında hiçbir şey getiremeden akaryakıt istasyonuna yerleşen Suriyeliler, çadır kente yerleştirilmek için yetkililerden yardım bekliyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından, Türkiye`ye sığınan Suriyeliler için Midyat`ta kurulan 10 bin kişilik çadır kente yerleştirilmeyi bekleyen mülteci aileler, çok zor zamanlar geçiriyor. Suriye`de devam eden iç çatışmalardan kaçarak Midyat ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Şenköy(Epşe) beldesi Yeni Mahallede bulunan petrol istasyonuna 5 günden bu yana sığınan mülteciler, kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

Akaryakıt İstasyonu İşletmecisi Hayrettin Yenigün, Suriyeli mültecilerin Midyat`taki çadır kentte kabul edilmediklerinden dolayı açıkta kaldığını söyledi. Kendi imkânlarıyla Suriyeli mültecilere yardım ettiklerini belirten Yenigün, "Şuan akaryakıt istasyonumuza sığınan Suriyeli mülteciler 12 aileden oluşuyor. Eş ve çocuklarıyla birlikte bunlar toplam 62 kişi. Bu insanların tek talepleri var, oda çadır kente yerleştirilmek. Bizler kendi imkânlarımızla ve hayırseverlerin desteğiyle onlara şuan sahip çıkmaya çalışıyoruz" dedi.

Yetkililerin bir an önce Suriyeliler için bir çözüm bulmasını isteyen Yenigün, şunları söyledi: "Bu insanları şuan misafir ettiğimiz yer hiç müsait değil. Kimse onlarla ilgilenmiyor. Çocuklardan hasta olanlar var. Kendi imkânlarımızla onları hastaneye götürdük, ilaçlarını aldık. Çadır kente en azından kadınlar ve çocuklar alınsa da olur. Erkekler dışarıda kalsa da kendilerine çalışırlar. Yetkililerin bu insanlara sahip çıkmasını, destek vermelerini istiyoruz. Biz ancak belli bir zamana kadar bu insanlara sahip çıkabiliriz. Kendi imkânlarımızla bu insanlara biz ne zamana kadar bakabileceğiz. Günlük masrafları ortalama 1000 lira civarındadır. Bu insanların sağlık sorunları, giyim kuşamları, yeme içmeleri ve banyo yapma sorunları var. Önümüzde bayram var"

Konu ile ilgili Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl ise, hiç kimseye haber vermeden Midyat`a gelen Suriyeli mültecileri kampa alma yetkilerinin bulunmadığını belirterek, mültecilerin bir düzen içinde ve AFAD ile koordineli bir şekilde kampa yerleştirildiklerini kaydetti.

Midyat`taki çadır kent için ayrılan kontenjanı doldurduklarını söyleyen Bingöl, "Türkiye`ye sığınan Suriyeli misafirlerimiz hiç kimseye haber vermeden çadır kente yerleşmek istiyorlar, ama bu iş ve işlemler Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ile koordineli bir şekilde yürütülüyor. Her gelen Suriyeli kafileyi doğrudan kampa yerleştiremiyoruz. Ben yinede Midyat`a gelen kafilenin içinde yer alan çok çocuklu ailelere yardımcı olmak için bir takım görüşmeler yaptım" şeklinde konuştu. (M.Sait Başaran-İLKHA)

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir