• DOLAR 32.562
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2430.275
  • ...
ABD İle Suudi Arasında Petrol Trafiği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi

 

Mağrip ve Arap Ülkeleri petrol vasıtasıyla  `büyük şeytanı` beslemeye devam ediyor...

Prens El-Welid , Suudi Petrol Bakanı Ali al-Naimi ile çeşitli bakanlara hitaben yazdığı  açık mektupta ABD`de petrol üretiminin artmasının OPEC üyesi ülkelerin petrolüne olan talebi düşürebileceğini belirtti.

OPEC ise Pazartesi günü grubun petrol ihracatının 2012`de 1.2 trilyon dolar ile rekor kırdığını açıkladı.

Prens mektubunda, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan`ın, tüketicilerin petrol ithalatını kısıtlıyor olmaları nedeniyle üretim kapasitesinin altında çalıştığını belirtti. Suudi Arabistan Kralı Abdullah`ın yeğeni olan Prens; Apple, Citigroup, Time Warner, Twitter ve News Corp.`ta da hisseleri bulunan uluslararası bir yatırımcı.

OPEC`in ihracat gelirleri 2012`de rekor düzeye ulaşmış olsa da açıklanan veriler, bazı üyelerin kazançlarının şimdiden baskı altına girdiğini gösteriyor.

Cezayir`in petrol ihracatından elde ettiği gelir geçtiğimiz yıl yüzde 6 düştü. ABD`ye yaptığı petrol ihracatı artırmayı düşünen Cezayir`de Maliye Bakanı Karim Djoudi, hükümetin yerel harcamaları kısmak zorunda kalabileceğini söylemişti.

OPEC verilerine göre batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle İran`ın petrol ihracatından elde ettiği gelir yüzde 8`lik düşüşle 133 milyar dolara gerilemiş durumda.

OPEC üyeleri, gruba dahil olmayan ülkelerin petrol üretimindeki artış nedeniyle ham petrol talebinin gelecek yıl günde 29.6 milyon varile gerilemesini bekliyor. Başka bir deyişle, talep 2012`ye kıyasla günde 600 bin varil azalacak. Buna ek olarak grubun ürettiği ham petrolün ortalama fiyatı geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 4 azalmış durumda.

Uluslararası Enerji Ajansı ise OPEC`e gelecek petrol talebinin 2015`te günde 29.2 milyon varile gerilemesini bekliyor.

Prens Turki el Faysal Nisan Ayında, Suudi Arabistan`ın yerel tüketim talebini karşılaması ve ihracat kapasitesini sürdürebilmesi için günlük üretim kapasitesini 15 milyon varile yükseltmesi gerektiğini söylemişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir