• DOLAR 32.527
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2488.951
  • ...
Bakanlıktan valilik ve belediyelere ÇED uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MERKEZİ - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan ruhsat verilip inşaata başlatılan işletmeler için belediye ve valilikleri uyardı. Bakan Bayraktar, belediye ve valiliklere gönderdiği uyarı yazısında ÇED olumlu veya ÇED gerekli değil kararı almadan inşaata başlayan işletmelere, proje bedelinin yüzde 2'si oranında para cezası verileceği ve ÇED raporu tamamlanıncaya kadar inşaat faaliyetlerinin durdurulacağı uyarısında bulundu.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan incelemelerde, ÇED Yönetmeliğe tabi olup, ÇED Kararı olmadan ruhsat alanlar olduğu ortaya çıktı. Sorunun eksik bilgilendirmeden kaynaklandığının sonucuna varan Bakanlık, ÇED raporu olmadan yapı ruhsatı alan işletmeler konusunda valilik ve belediyeleri uyardı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar imzasıyla 81 ilin valisi ve belediye başkanlarına uyarı yazısı gönderildi.


Yazıda: "Bu güne kadar birçok proje sahibin ÇED yönetmeliği hükümlerini yerine getirmeden projelere ilişkin inşaat çalışmalarına başladıkları, özellikle belediyeler tarafından ÇED yönetmeliğine yönelik sorgulama yapılmadan inşaat veya yapı ruhsatlarının verilmesi nedeniyle projelerin durdurulduğu ve proje bedelinin yüzde 2 oranında idari para cezasının uygulandığı tespit edilmiştir. Bu durum yatırımcıları mağdur ettiği gibi projelerin hayata geçmesini geciktirmekte dolayısıyla zaman ve ekonomik kayıpların yaşanmasına da neden olmaktadır" uyarılarına yer verildi.


Bakanlığın uyarısıyla mağduriyetler önlenecek
ÇED raporu olmadan yapı ruhsatı alan firmalara yapılan denetimler sonrası yüklü miktarda para cezası kesiliyor. Bakanlık bu firmaların proje maliyeti üzerinden yüzde 2 oranında ceza kesme yetkisine sahipken, büyük maliyetli projelerde bu rakam 2-3 milyon lirayı bulabiliyor. Ayıca yapılan denetimlerde raporu olmayan firmaların ÇED raporunu tamamlayınca kadar inşaatı durduruluyor. Bu da yatırımcı için hem zaman kaybı hem de maddi kayba neden oluyor. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir