• DOLAR 32.501
  • EURO 34.602
  • ALTIN 2502.252
  • ...
Cinsel Taciz ve Suçlarda Ceza Artımı Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cinsel taciz ve saldırı suçlarına verilen cezaları yeniden düzenleyen tasarıya göre, yılbaşı kutlamaları, konser ve miting gibi kalabalık etkinliklerden faydalanarak cinsel saldırı veya tacizde bulunanların alacağı hapis cezası artırılıyor. Türk Ceza Kanununun 102. maddesine eklenecek bu düzenlemeye göre, verilen cezalar yarı oranında artırılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın talimatıyla Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında, Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar ile Avrupa Birliği Bakanlıkları tarafından hazırlanan kanun tasarısında sona gelindi.

Cinsel suçlarla ilgili cezalara önemli oranda artış getiren düzenlemeye göre, basit taciz suçuna verilen 3 aydan 2 yıla kadar olan ceza, 4,5 aydan 3 yıla kadar artırılıyor. 2 ila 7 yıl aralığında olan cinsel saldırı suçunun cezası, 4 yıldan 10 yıla kadar çıkarılıyor. Nitelikli cinsel saldırı suçlarında 7 ile 12 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılıyordu. Bu oran 10-20 yıl aralığına yükseltildi. Çocuk cinsel saldırı suçu, 3-8 yıl aralığından 6-10 yıla çekildi. Nitelikli cinsel saldırı fiillerinde 8 ila 15 yıl arasında olan hapis cezası, 12-20 yıla yükseltildi.

-Cinsel taciz, elektronik posta ile yapılırsa...

Tasarı ile evlenme yasağı bulunan kişilere verilecek cezalar da TCK`Da tanımlandı. Böylece "ensest" tanımı ilk kez TCK`ye girecek ve enseste verilecek cezalar, iki kat artırılacak. Tasarı ile yapılması planlanan bazı düzenlemeler şöyle:

-Cinsel saldırıya maruz kalan mağdurun ruh sağlığının bozulup bozulmadığına ilişkin rapor istenmeyecek. Böylece, mağdurun her seferinde olayı anlatmasından kaynaklanan travması sona erecek.

-Çocuklarını zorla evlendiren anne ve babaya 1-3 yıl arasında hapis cezası verilecek.

-Cezaların infaz oranlarında da değişiklik yapılıyor. Mevcut düzenlemede cinsel saldırı veya taciz failleri cezanın üçte ikisini yatıyordu. Düzenleme ile cinsel suç işleyenlerde tıpkı terör suçluları gibi aldıkları cezanın dörtte üçünü yatacaklar.

-Cinsel saldırı ve cinsel taciz suçunun, insanların bir arada toplu bulunmalarının sağladığı kolaylıktan (yılbaşı kutlamaları, konser ve mitingler) faydalanmak suretiyle gerçekleşmesi durumunda, fail daha çok hapis cezası alacak. Türk Ceza Kanununun 102. maddesine eklenecek bu düzenlemeye göre, verilen cezalar yarı oranında artırılacak.

-Cinsel tacizin posta, elektronik posta, internet ortamlarında teşhir suretiyle veya cep telefonu mesajları yoluyla işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir