• DOLAR 32.491
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2435.322
  • ...
MERSİN - Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Bülent Aymen, Suriye ve Mısır'da yaşanan olayların ihracatı kötü etkilediğini belirtti.


Mısır'da yaşanan darbe sonucu yeni bir boyut kazanan Mısır-Türkiye ilişkilerinin ihracatın rakamlara yansımaya başladığına dikkat çeken AKİB Başkanı Aymen, "Mısır'a sektörümüzden Türkiye genelinde gerçekleşen ihracat değer bazında yüzde 21,7 oranında azalırken, AKİB'den gerçekleşen ihracat değer bazında yüzde 58,8 oranında düşmüştür. Mısır'a ro-ro seferlerinin durması ile Mısır'ın Türk vatandaşlarına getirdiği vize kolaylığı uygulamasını iptal etmesi ve daha da kötüsü Mısır Sanayiciler Federasyonu'nun Türkiye ile 27 işbirliği anlaşmasının dondurulması çağrısında bulunduğu gibi iddialar ihracatçımızı bu pazarda da zor günlerin beklediğinin göstergesi olabilir" dedi.


Suriye'ye kereste ve mobilya ihracatı durdu
Suriye ile olan durumun ihracat rakamlarına yansımalarının ise çoktan başladığının altını çizen Eymen, "Hem Türkiye geneli hem de AKİB ihracatımızda miktar bazında düşüşler yaşanmıştır. Bu düşüşlerin değer bazına yansımamış olması ürün gruplarının özelliğinden kaynaklanmıştır. Kereste, mobilya gibi mal grupları ihracatımız tamamen durmuştur. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye geneli ağaç ve orman ürünleri ihracatında temmuz ayı bazında yüzde 21,79'luk artışla 391 milyon dolarlık ihracat yakalanmıştır. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri ihracatında ise yüzde 9,06'lık artış yaşanmış ve yaklaşık 48 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir" şeklinde söyledi. (Osman Öksüz - İLKHA)