• DOLAR 32.574
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2427.342
  • ...
Suriye`de Değişim Gençliği Taleplerini Sıraladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye muhalefeti, Suriye`nin Araplığı ve gölge hükümet konusunda anlaşmazlığa düşerken; Suriye muhalefeti tarafından geçen cumartesi günü İstanbul`da yapılan toplantıda `Milli Kurtuluş Meclisi` oluşturuldu.

`SURİYE 17 NİSAN DEMOKRATİK DEĞİŞİM GENÇLİĞİ`’DEN BİLDİRİ

Öte yandan `Suriye 17 Nisan Demokratik Değişim Gençliği` bir bildiri yayınladı. Kuds el Arabi Gazetesi tarafından yayınlanan dört maddelik bildiri şöyle:

1. Esad rejimi düşürülene kadar barışçıl mücadeleye devam edilmesi ve yabancı askeri müdahaleye karşı konulması.

2. Yönetimin barışçıl yollarla el değiştirmesi, geçici hükümetin kurulması, polis devletinin anayasa, parlamento ve devlet başkanlığı sistemine dönüştürülmesi.

3. Çoğulcu, demokratik ve Suriyelilerin gelecek ile ilgili hedeflerini içeren vatandaşlık esasına dayalı bir anayasal devlet kurulması.

4. Eşitliğe dayanan dini ve ırki hassasiyetleri gözeten Müslüman, Hıristiyan ve diğer kavimlere saygı gösteren bir sistem oluşturulması.

Toplantı esnasında, aşiretlerin daha fazla temsil hakkı elde etmek istediği, Kürtlerin ise Suriye`nin Arap Cumhuriyeti olmasına vurgu yapılmasına tepki gösterdiği görüldü. Kürt temsilciler sonuç bildirgesinde, `Suriye Arap Cumhuriyeti` yazılmasını gerekçe göstererek, toplantıdan çekildi.

Türkiye`de bulunan Suriye Müslüman Kardeşleri ile birlikte İstanbul toplantısını organize eden Suriyeli muhalif Heysem Elmah`ın asıl hedefi, `Gölge hükümet` oluşturmaktı. Ancak, `Demokratik Değişim Milli Koordinasyon Kurulu` temsilcisi Burhan Ğalyun ve `Şam Bildirisi` temsilcileri, `Gölge hükümet` planına muhalefet etti.

İstanbul`daki toplantıya eş zamanlı olarak, başkent Şam`dan da video konferans aracılığı ile katılım sağlanacaktı. Şam`ın El Kabun semtinde yer alan bir toplantı salonunda düzenlenmesi planlanan toplantı, Suriye güvenlik güçlerinin bölgeye baskın düzenlemesi ve bazı göstericileri öldürmesi nedeniyle iptal edildi.

`MİLLİ KURTULUŞ MECLİSİ` İÇİN İLK ADIM

Suriye muhalefeti arasında yaşanan anlaşmazlıklara rağmen, farklı muhalefet gruplarının katılımıyla, 25 üyeden oluşan bir `Milli Kurtuluş Meclisi` oluşturulması önemli bir adım olarak yorumlanıyor. Meclis üyeleri önümüzdeki günlerde 11 kişilik bir yönetim kurulu seçilecek.

Şam`da ise, muhalefet 50 kişiden oluşacak olan bir Milli meclis (Heyet) oluşturarak, 13 kişilik yönetim kurulu seçecek.

Gözlemciler, Suriyeli tarafların `Gölge hükümet` oluşturma konusunda ortak karar alamamalarının sebebinin, yıllardan bu yana Esad ailesi yönetimin baskılarından dolayı, ülke muhalefetinin gereken siyasi tecrübeyi kazanamamış olmasına bağlıyor.

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir