• DOLAR 32.348
  • EURO 35.162
  • ALTIN 2305.25
  • ...
SON DAKİKA
Türkiye İle Irak Arasında Yeni Sınır Kapıları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - İki ülke gümrük yetkilileri, 7.4 milyar doları geçen ticaret hacmi ve 1.6 milyon araç trafiğine tek sınır kapısının yetersiz kaldığının tespit edildiğini açıkladı. 26 kişilik Türk heyeti Irak`ın Dohuk kentinde Iraklı heyet ile bir araya geldi. Uzun süren pazarlıklar sonucunda heyetler anlaştı ve iki yeni sınır kapısının açılması için protokol imzalandı.

 

Silopi İlçe Kaymakamı Bünyamin Yıldız, Türkiye ile Irak arasında yeni sınır kapılarının yapılması için protokolün imzalandığını söyledi. Irak` a giden 26 kişilik heyetin de içinde yer alan Silopi İlçe Kaymakamı Yıldız, Irak sınırına açılacak yeni sınır kapılarının Ovaköy-Karavela ve Sinova-Aktepe bölgesi üzerinde kurulacağını ifade etti.

 

İki günlük Irak gezisini değerlendiren Kaymakam Yıldız, Irak`ın Dohuk kentinde yapılan toplantıda son yıllarda artan ve 2010 yılı itibariyle 7.4 milyar doları geçen dış ticaret hacmi ve 1.6 milyonu aşan araç trafiği karşısında tek bir sınır kapısının yetersiz kaldığı tespitiyle, iki ülke arasında yeni hudut kapılarının kurulması için mutabakata varıldığını söyledi.

 

Kaymakam Yıldız, "26 kişilik bir heyetle karşı taraftan Irak hükümetinden de 23 kişilik bir heyetle iki ülke arasında yapılması planlanan ekonomik mutabakat metni ve sınır hudut kapılarıyla ilgili bir görüşmeler yaptık. Son dönemlerde Habur Sınır Kapısı çok sıkışıyordu, çünkü günde 5 ile 6 bin araç işlem yapıyor. Bu bazen çok sıkıntılı bir duruma neden olabiliyordu. Şimdi bunun önünü açmak, ticaret yollarını genişletmek ve vatandaşlarımızı oralar ile entegre edebilmek için bu çalışmalar başlatıldı" dedi.

Emcet Yalçın-İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir