• DOLAR 32.376
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2325.65
  • ...
Beyin Kanserinin Geni Bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD’deki Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) ile Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin (NIH) finanse ettiği Kanser Genom Atlası (TCGA) Projesi Araştırma Ağı bünyesindeki bilim adamları, beyine hızla yayılan glioblastoma (GBM) tümörünün 3 genini tanımlamayı başardı.


NIH’ten yapılan açıklamaya göre, daha önce sinir tümörü neurofibromatosis’e yol açtığı bilinen NF1, göğüs kanseri ile bağlantılı olduğu sanılan ERBB2 ve pek çok kanseri tetiklediği düşünülen PIK3R1 genlerinin beyin kanserine neden oldukları belirlendi.


601 farklı genin incelendiği araştırma, 206 kanser hastasının TCGA’ya bağışladıkları DNA’lar üzerinde yapıldı. Aynı sıralarda ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nde de yürütülen paralel bir araştırmada, 22 GBM tümöründe aynı sonuçlara ulaşıldı.


TCGA bilim adamları, araştırma sonuçlarının, kanser tedavilerinin geliştirilmesine ve her genin ayrı ayrı incelenmesine katkıda bulunacağını bildirdi. NCI direktörü John E. Niederhuber, analizleri sayesinde artık kanser hakkındaki daha karmaşık sorulara hayat kurtaran cevaplar verebileceklerini kaydetti.


Bu yıl sadece ABD’de 21 bin yeni beyin kanseri vakasına rastlanacağı, bu hastalardan 13 binden fazlasının yaşamını yitireceği tahmin ediliyor. Erişkinlerde en sık rastlanan kanser türlerinden GBM`ye yakalanan bir insan, eğer tedaviye başlamazsa en fazla 3 ay hayatta kalabiliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir