• DOLAR 32.613
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2420.05
  • ...
Tsunami Önceden Saptanacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

`deki Illinois Üniversitesi`nde görevli bilim insanları, son yıllarda dünya genelinde binlerce can alan tsunamileri önceden tespit edebilen bir yöntem geliştirdiklerini duyurdu.

 

Japonya`da 11 Mart`ta meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan tsunami ile ilgili verileri değerlendiren araştırmacılar, tsunamilerin atmosferde yerçekimi dalgalanmaları yarattığını tespit etti. Yerden 250 kilometre yükseklikte meydana gelen dalgalanmaların tsunamiden bir saat önce oluşmaya başladığı belirlendi. Tsunamiyi önceden haber alabilmek için halen okyanuslara yerleştiren dubaların kullanıldığını belirten araştırmacılar, yeni bulgularla daha etkin uyarı sistemlerinin geliştirilebileceğini kaydetti.

 

Uydudan Görülecek
Araştırma ekibinin başındaki Prof. Dr. Jonathan Makela, "Yerde veya okyanus yüzeyindeki tsunami tespit sistemleri tehlikenin erken farkına varılması açısından yeterli bilgi sağlamıyor. Uyduya monte edilen ve atmosferdeki dalgalanmaları tespit eden bir sistem, çok sayıda yaşam kurtarabilir" diye konuştu. Makela, "Buluşumuz, evrendeki tüm değişikliklerin birbirine ne kadar bağlı olduğunu gösteriyor. Kullandığımız teknik, atmosferle okyanus arasındaki ilişkiyi ve tsunamilerin okyanusta nasıl ilerlediğini anlamak için fırsatlar sunuyor" dedi.

İLKHA

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir