• DOLAR 32.377
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2325.606
  • ...
Alkolla mücadele siyasetin gündeminde olmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şükrü Gündüz / İstanbul

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, bağımlılıklarla mücadelenin henüz siyasetin gündemine girmediğini belirterek, “Engellilerle ilgili düzenlemelerde olduğu gibi bağımlılıkla mücadele de hükümet raporu içinde yer almalıydı” dedi.

Muharrem Balcı, Türkiye Yeşilay Cemiyetine tahsis edilen Sepetçiler Kasrı’nda, “61. Hükümet programları ve çağın vebası bağımlılıklarla mücadelede duyarlılıklar” konusunda basın toplantısı düzenledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’de okuduğu 61. Hükümet Programı’nı incelediklerini ve bağımlılıklarla ilgili bir unsura rastlamadıklarını belirten Balcı, 60. Hükümet Programı’nda da yine bağımlılıklarla ilgili bir bölümün yer almadığını söyledi. ‘Bağımlılıklarla mücadele henüz siyasetin gündemine girmedi’ diyen Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başbakan Erdoğan ve başta Sağlık Bakanımız olmak üzere özel duyarlılıklarıyla oluşan gelişmeler yaşandı. Sigara konusunda çıkarılan kanunla beraber çok önemli gelişmeler oldu. 2007 yılından bugüne yüzde 20 civarında bir tüketim azalmasının olduğu tespit ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde, Türkiye’nin sigarayla mücadelede dünyada birinci sırada yer aldığını açıkladı. Sadece sigarayla alakalı bu gelişmenin bazı çevrelerde mutlulukla karşılandığını görüyoruz.”

KORKUNÇ BİR BAĞIMLILIK FURYASI İÇERİSİNDEYİZ

“Korkunç bir bağımlılık furyası içerisindeyiz. Sigara kullanma yaşı 11’e, alkol kullanma yaşı 13’e, uyuşturucu kullanma yaşı 14’e düştü. Bunun çok önemli bir nedeni var, o da sadece sigara eksenli bir mücadele verilmiş olmasından kaynaklandığını belirten Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “91 yıllık tecrübemiz bize şunu söylüyor: Her bağımlılık, bir diğerini tetikler. Bira, su niyetine Türkiye’de insanlara sunulmaya başlandı. Bazı ürünlerin üzerine ‘alkolsüz’ ismi getirilip, bir taraftan da birayı kavram olarak öne çıkardılar. Gençlerin festivallerle eğlencelerle biraya alıştırılması gibi bir durumla karşı karşıyayız. Tütün ve Alkollü İçkiler Düzenleme Kurumunun, yönetmeliğinin Danıştay tarafından iptaliyle bu şirketlere gün doğdu ve çok büyük reklamlarla alkol tüketimini arttırıyorlar.”

DEVLET ELİYLE 10 AYRI DALDA KUMAR OYNATILIYOR

Devletin, 10 ayrı dalda, şans oyunları adı altında kumar oynattığına dikkat çeken Balcı, kumarın insan üzerindeki etkilerinin, diğer bütün bağımlılıkları da beraberinde getirdiğini ifade etti. Balcı, “12-13 yaşındaki çocuklar, camında +18 yazan bayilerin önünde kupon doldurabiliyorlarsa ve buna müdahale edilmiyorsa bu çocuklar her türlü bağımlılıkla karşı karşıya kalır. Şans oyunları adı altında kumar oynatıldığı müddetçe bu milletin çocukları, sağlıklı nesil, sağlıklı gelecek sonucuna kesinlikle varamayacaktır” diye konuştu.

ŞANS OYUNLARI BAYİLERİ DENETLENMİYOR

“Bağımlılıkla mücadele, engellilerle ilgili düzenlemelerde olduğu gibi Hükümet Raporu içinde yer almalıydı” diyen Balcı, Türkiye’de mevcut engelli sayısından çok daha fazla bağımlının bulunduğunu ifade etti. İstanbul’da da sigara yasağının birçok yerde uygulanmadığını, bu yasağı en başta belediyelerin deldiğini ifade eden Balcı, şans oyunları bayilerini denetleyen hiçbir kurumun da bulunmadığını belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir