• DOLAR 32.508
  • EURO 34.64
  • ALTIN 2476.402
  • ...
PYD Başkanı Müslim İle Röportaj
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Star Gazetesi`nden Saadet Oruç`un röportajı

Salih Müslim: Bayrak önemli bir konu değil, İstanbul görüşmelerinde gündeme gelince indirttim. Geçici sivil yönetim oluşturacağız. 11 partiden 75 kişi yer alacak.

İstanbul`da önceki güne damgasını vuran görüşme PYD Başkanı Salih Müslim`in Türk makamlarıyla gerçekleştirdiği toplantı oldu. Toplantıya iliskin ayrıntılar merak edilirken, Salih Müslim ile ilginç bir tesadüf sonucu, Cumartesi sabahı THY`nin İstanbul-Paris seferinde karşılaştık.

3,5 saatlik Paris yolculuğu sırasında sadece PYD liderinin İstanbul temaslarını değil, Suriye ve Kürtler dosyasını, Ortadoğu`daki son gelişmeleri konuşma imkanımız oldu.

75 kişilik konsey olabilir

Salih Müslim`in uçakta gerçekleştirdiğimiz röportaj sırasında sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle: "Bu Türkiye`de gerçekleşen ilk görüşme. Dışişleri yetkilileriyle görüştük. Daha önce Kahire`de de görüşmeler olmuştu. Şimdi çok üst düzey Dışişleri yetkililerinden gelen davet üzerine İstanbul`a geldim. Bir yıldan fazladır Suriye Kürt bölgesi bizim kontrolümüzde. Geçici hükümet ifadesi hassasiyet yarattığı için onun yerine geçici sivil yönetim ifadesini kullanalım. Hükümet ilan edilecek, Suriye`den ayrılacak gibi iddialar vardı. Bütün bunları konuştuk. Oluşacak olan yönetim halkın ihtiyaçlarını karşılayacak geçici bir yapı olacak. Farklı partilerden beşer temsilcinin yeralacağı bir konsey oluşacak. Bu yapıda yeralacak 11 parti var. 75 civarı kişi bu konseyde yeralacak. Seçimlere kadar geçici olarak işleri yürütecek yapıyı da bu konsey seçecek. Bu 15 kişi olabilir. Bunları anlattık. `Çok haklısınız` dediler."

FİDAN VE ÖCALAN`LA GÖRÜŞMEDİK

Suriyeli Kürtler olarak Kürdistan birliği değil, bir Ortadoğu demokratik konfederalizmi çerçevesinde çalıştıklarını anlattı.

Salih Müslim, görüşmelerin Dışişleri Bakanlığı heyetiyle olduğunu söylerken, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile karşılaşmadığını ifade etti. Buna karşılık "Zaten görüşmüş olsanız da basınla paylaşmazdınız, değil mi?" Sorusuna karşılık ise, esprili bir şekilde, "Kur`an çarpsın, Hakan Fidan`ı görmedim," sözleriyle yanıt verdi. Müslim açık bir ifadeyle İmralı Adası`nda Abdullah Öcalan ile görüştüğü yönündeki iddiaları yalanlarken, "Ama kendisi eski arkadaşımdır, görüşmek isterdim," dedi `Kürtler Suriye`de alçak bir duvar değildir, üzerinden atlanamaz` diyor, Salih Müslim. Müslim, Suriye`de Kürtlerin köşetaşı olduğunu söylerken, Kürtlerin hesaba katılmadığı bir çözümün geçerli olacağını düşünmüyor.

BAYRAKTAN HABERİM YOKTU

Salih Müslim bayrak konusundan haberinin olmadığını söylerken, İstanbul görüşmelerinde konunun açılması üzerine bayrağı indirttiğini ifade etti. Müslim, "Bayrak önemli bir konu değil. Haberim yoktu. Anlattılar, ben de indirin dedim," şeklinde konuştu. PYD başkanı, CHP`nin Kürt ve Suriye dosyalarındaki politikalarına ilişkin sorularımızı yanıtlarken, CHP`nin milliyetçi politikaları bırakması gerektiğini ve 1920 Kemalizmine dönmesi gerektiği yorumunu yaptı. CHP`nin milliyetçiliği bıraktıkça mesafe kaydedeceğini söyleyen Salih Müslim, CHP`nin Ortadoğu`da çözüm konusunda önceliği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a kaptırdığını kaydetti.

PYD nedir?

Salih Müslim, 1977 İTÜ Kimya Mühendisliği bölümünden mezun. Türkçe konuşuyor. PYD`nin 2003`te kurulduğunu anlatan Salih Müslim, aynı fikirleri paylaştıklarını ancak PKK ile bağlantısının olmadığını söyledi.

BATI`NIN ÖNCELİĞİ İSRAİL

Salih Müslim ile Suriye`deki gelişmeleri, Mısır ve Tunus`ta yaşanan son gelişmeler çerçevesinde konuşurken, Batı dünyasına ilişkin eleştirileri dikkat çekti. "Batının önceliği Esad`ın gitmesi değil. Bu konu üçüncü sırada. Batı açısından öncelik İsrail`in güvenliği ve enerji kaynakları. Suriye halkının demokratik hakları bunların ardından geliyor. Ortadoğu`daki bütün hesaplar karışmış durumda. Suriye`deki olaylar uzadıkça herkesin hesapları karıştı. Amerika, Avrupa ve Türkiye... Herkes yeni politika üretme safhasında Suriye için." Müslim, Suriye Kürt bölgesinde 3,5 milyon kişinin yaşadığını anlattı.

ANKARA DAVETLİ

Salih Müslim, kuracakları konseyin görevinin iki başlıkta özetlenebileceğini anlatırken, bunları şöyle aktardı: "Öncelikle geçici yönetimi tayin etmek ve hazırlık yapmak bu geçici kurulun görevi olacak. Seçimlerden sonra meclis oluştuğunda bu kurulun misyonu da sona erecek." "Bu düşüncelerimizi Türk yetkililere anlattık. `Çok haklısınız` dediler," diyerek Ankara`dan sürece aldıkları desteği ifade etmiş oldu. Salih Müslim, önümüzdeki ay Erbil`de toplanacak Kürt Konferası`na Ankara`nın da davet edildiğini ve üst düzey katılım beklentisi içnde olduğunu anlattı.

Kaynak: star

Bu haberler de ilginizi çekebilir