• DOLAR 32.563
  • EURO 34.862
  • ALTIN 2418.351
  • ...
Mısır`daki Katliam ABD`yi Şaşırtmış!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi 

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve diğer Amerikalı yetkililer son günlerde özel mesajlar yoluyla, Darbeci El Sisi`yi Müslüman Kardeşler`e yapılan baskının İslami Harekete daha fazla güç kazandıracağı  `riski` taşıdığı konusunda uyardı.

Sisi ise ABD yönetimine , İhvan grubunun taleplerinden vazgeçme niyetinin olmadığını  belirtti.

Cumartesi günü yapılan muhalif gösterilerde cunta  güçleri Müslüman Kardeşler destekçilerine gerçek mermiyle ateş açarken en az 200 kişi şehid edilmdi, yüzlerce kişi yaralandı.

Hafta sonu yaşanan şiddet olayları, 3 Temmuz`da ordu tarafından görevden alınan Mursi`nin destekçilerinin üstesinden nasıl gelineceği konusunda Washington ve Kahire arasında mantıksal açıdan büyük farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

ABD`li yetkililer üç hafta kadar kısa bir süre önce gösterilerin sona ermeye başladığını ve Sisi`nin Müslüman Kardeşler ile iletişim kurmaya açık olduğunu düşünüyordu.

Buna karşılık Cumartesi günkü toplu katliam , Washington`daki birçok üst düzey yetkilinin uzlaşının uzak bir ihtimal olduğuna ikna olmasını sağladı.

ABD Yönetimi yetkilileri hem Sisi hem de Müslüman Kardeşler`in ödün vermez tutumu karşısında şaşkına dönmüş durumda. ABD`li üst düzey bir yetkili, "Hiçbirimiz ordunun yaptıklarına  anlam veremiyoruz. Kendi kendilerini başarısızlığa itiyor görünüyorlar." dedi.

ABD`nin orduya sert taktiklerden uzak durulması yönünde yaptığı çağrıya rağmen Mısır`daki geçici hükümet, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek`in çoğunluğun düşman olduğu rejimine benzer şekilde polis devletini diriltmeye yönelik hareketlerde bulunuyor.

Hükümet Pazar günü, Mübarek`in olağanüstü hal kanunlarındaki hükmü uygulayarak askerlere sivilleri tutuklama izni verdi.

Bir gün öncesinde ise İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, Mübarek rejimi altındaki onlarca yıllık baskı sürecinden sorumlu gizli polis biriminin yeniden kurulmasının planlandığını açıkladı.

WALL STREET JURNAL

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir