• DOLAR 32.367
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2324.93
  • ...
KKTC`de seçimin galibi CTP-BG oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 KKTC`deki erken genel seçimde, Özkan Yorgancıoğlu başkanlığındaki Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler, yüzde 38.37 oranında oy alarak birinci parti oldu.
 
KKTC`de dün yapılan seçimlerin ardından sandıkların tamamı açıldı. Sonuçlar, Ulusal Birlik Partisi`ne (UBP) ve Demokrat Parti-Ulusal Güçler`e (DP-UG) muhalefet ve ana muhalefet, CTP-BG`ye ise iktidar yolunu açtı.
 
KKTC Cumhuriyet Meclisi`nin 50 yeni üyesini belirlemek amacıyla yapılan erken genel seçimde kayıtlı 172 bin 803 seçmenden 120 bin 287`si, 670 sandıkta oy kullandı. Seçime katılım oranı yüzde 69,61 oldu.
 
KKTC genelindeki 670 sandıktan çıkan sonuçlara göre siyasi partilerin resmi olmayan oy dağılım oranları ve çıkaracakları milletvekili sayıları şöyle:
-Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG): (yüzde 38,37) 21 milletvekili,
-Ulusal Birlik Partisi (UBP) (yüzde 27,3) 14 milletvekili,
-Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG): (yüzde 23,11) 12 milletvekili,
-Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP): (yüzde 7,43) 3 milletvekili,"
Bu sonuçlara göre, yüzde 5 olan ülke barajını aşan CTP-BG, UBP, DP-UG ve TDP Cumhuriyet Meclisine giriyor.
 
BÖLGELERE GÖRE MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI
Resmi olmayan sonuçlara göre, 16 milletvekili çıkaran Lefkoşa`da CTP-BG 7, UBP 4, DP-UG 4, TDP 1 milletvekilliği kazandı. Toplam 13 milletvekili bulunan Gazimağusa`da CTP-BG 5, UBP 4, DP-UG 3, TDP 1 milletvekili çıkardı. Milletvekili toplamı 10 olan Girne`de ise CTP-BG 4, UBP 3, DP-UG 2, TDP 1 vekillik kazandı. Güzelyurt`un 6 olan milletvekili sayısı, CTP-BG 3, UBP 2, DP-UG 1 olarak paylaşılırken, İskele`nin toplam 5 milletvekilliği ise CTP-BG 2, DP-UG 2, UBP 1 arasında bölüşüldü.
 
HALK, UBP`NİN UYGULAMALARINI KABUL ETMEDİ
CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, seçimin sonuçlanmasının ardından parti genel merkezinde yaptığı açıklamada, halkın eski hükümeti kuran UBP`nin uygulamalarını kabul etmediğini açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
Yorgancıoğlu, halkın partilerinin düşüncelerini benimseyerek, hükümeti kurma görevini kendilerine verdiğini belirtti.
Şeffaflık, adalet, demokrasi, siyasal iradeye sahip çıkma projelerinin geliştirileceğine dikkati çeken Özkan Yorgancıoğlu, partilerine oy veren ve vermeyen herkese eşit mesafede duracaklarını kaydetti.

ÜÇLÜ KOALİSYON HÜKÜMETİ
KKTC`de hiçbir partinin tek başına iktidar olabilecek çoğunluğu elde edememesinin ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) liderliğinde koalisyon kurulacak. CTP`nin yüksek ihtimalle seçimlerden 12 milletvekili çıkaran Demokrat Parti- Ulusal Güçler`i (DP-UG) seçeceği iddia ediliyor. Ulusal Birlik Partisi`nden (UBP) milletvekilliği kesinleşmeyen parti başkanı İrsen Küçük`ün seçilememesi durumunda ise CTP`nin UBP`yi tercih edebileceği ileri sürülüyor.
 
KKTC`de 50 kişilik sandalyesi bulunan Cumhuriyet Meclisi`nde hiçbir parti tek başına iktidar olabilecek çoğunluğu yakalayamadı. En fazla milletvekili çıkaran CTP 21 sandalyede kaldı. Bu nedenle CTP`li bir koalisyon hükümetinin kurulması beklenyiro. Bundan sonraki süreçte KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu`nun tüm parti yetkilileri ile görüşerek hükümeti kurma görevini CTP`ye verecek.
 
CTP`nin büyük ihtimalle DP-UG ile koalisyon kuracağı iddia edilirken, UBP`den İrsen Küçük`ün milletvekili seçilememe tehlikesi bulunuyor. Gün içinde Küçük`ün milletvekili seçilip seçilemeyeceği kesinleştikten sonra CTP`nin kararında değişiklik olabileceği de öne sürülüyor. CTP ve Derviş Eroğlu`nun İrsen Küçük ile sorun yaşaması nedeniyle Küçük`ün milletvekili seçilememesi durumunda, CTP`nin UBP ile birlikte koalisyon kurabileceği de ifade ediliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir