• DOLAR 32.597
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2493.522
  • ...
Van'da "Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği" toplantısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya Hakkâri, Bitlis, Muş illerinden gelen bürokrat, sanayici ve öğretim görevlileri katıldı.

 

Toplantı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan slayt ile başladı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, hem Van için hem bölge için hem de Türkiye için önemli bir toplantı yapmakta olduklarını belirtti.

 

Toplantının bölgede sanayinin gelişmesine üretimin gelişmesine katkı sunması temennisinde bulunan Vali Karaloğlu, "Türkiye son dönemde iyi yol alıyor, üniversitelerimiz artıyor, sanayimiz gelişiyor ama bunlarla birlikte 2013 vizyonunu yakalamamız için farklı şeylerde yapmamız lazım. Maalesef Türkiye'de üniversitelerimiz çok fazla hayatın, çok fazla sanayinin ve üretimin içinde değildi. Üniversitelerimiz biraz daha kendi özel cumhuriyetlerinin içerisinde kalmış gibi gözüküyordu. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın 2011 yılındaki yeniden yapılandırmasından sonra üniversite-sanayi üniversite-kamu noktasında önemli çalışmalar başlatıldı. Türkiye bölge bölge gezilerek üniversite ile sanayi bir araya getiriliyor, ortak çalışma alanları yeniden gözden geçiriliyor ve tartışılıyor. Eğer biz üniversite ile sanayiyi aynı platformda buluşturamazsak, eğer biz bilimsel araştırmaları, bilgiyi üretimin ve sanayinin emrine veremezsek, inanın 2023 hedefleri hayal olur. Bugün yerli oto, yerli uçak, yerli uydu, yerli tank diyoruz, yerli gemi diyoruz. Bunları gerçekleştirmenin yolu da mutlaka AR-GE'ye yenilikçi bir anlayışı ve mutlaka üniversite, sanayici ve kamu işbirliğine dayanıyor. Onun için bu toplantılar önemli. Ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

 

Muş Valisi Vedat Büyükersoy ve Hakkâri Valisi Orhan Alimoğlu'nun birer kısa konuşma yapmasının ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan da bu toplantının yapılması gereken bir toplantı olduğunu ifade ederek, bugün ise 13. bölgede olduklarını kaydetti.

 

Bu toplantıları yapmaktaki amaçlarına değinen Aslan, "2023 vizyonunu yakalayabilmenin yolu paydaşlarla birlikte 4 ekonomik figürün 4 ekonomik göstergenin 10 yıl sonra yakalanmış olmasıdır. İşte bu ekonomik göstergeleri yakalamanın yolları birlikte çalışmak, ortak çalışmak. Kimler birlikte çalışacak? İşte başlığımızda olduğu gibi, kamu, üniversite ve sanayidir. Bu oluşumun içerisinde üniversite ve sanayiyi göremeyince, biz yeterince anlatamamışız. Üniversite sanayiye bakanlık olarak yıllarca görevimizi yapmadığımızı gördük. Sizin imkânlarınızla üretilebilecek ürünü sorduğumuzda, ne diyorsunuz bu ürünle ilgili sektörümüzün dediği şu; 'Tamam, üretelim, teknoloji yoğunluğumuzu daha arttıralım, ama bu finansman gerektiriyor.' Türkiye'deki finansman kaynakları da belli. Ya kredilendiriyorsunuz, ya değişik kredi imkanları kullanıyorsunuz, yada sektörün ortağı olan ilgili kurumlardan kredi desteği alıyorsunuz. Ondan sonra şu soru geliyor, 'Benim vaktim yok' ne vaktin yok, 'proje yapmaya vaktim yok.' Bizde diyoruz ki üniversite yanınızda, Organize Sanayi Bölgesi hemen karşınızda gelin bakın. Üniversitenin ilgili birimleri hocaları ile bir araya gelin, ya siz gidin yâda onlarla bir şekilde bir araya gelin. Ama mutlaka proje üretin" diye konuştu.

 

Program, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt'un sunumu ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr Peyami Battal ile moderatörlüğünü Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan'ın yaptığı, "2023'e 10 kala Ar-Ge ve Yenilikte Van, Muş, Bitlis Hakkari" konulu panelin ardından sona erdi. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir