• DOLAR 32.613
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2523.074
  • ...
Mısır'daki katliama Mardin'den protesto
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mısır'da güvenlik güçlerinin Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtı göstericilere müdahalesi sonucu yüzlerce kişinin ölmesi, 5 bini aşkın kişinin yaralanması Fuat Yağcı Camii avlusunda protesto edildi.

 

Gösteride "Kahrolsun işbirlikçi hainler, Diren Mursi" sloganları atan kitle, gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra bir basın açıklaması yaptı.

 

Aralarında İHH, Kadim Akademi, Bengisu, Ensar, Mazlum-Der, Memur-Sen, Dost-Der, Gazeteci ve Yazarlar Cemiyetinin de bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda yüzlerce kişinin katledilmesine yol açan cunta güçleri ve baltacı grupların saldırısını protesto etmek ve hayatını kaybedenler için gıyabı cenaze namazı kılmak amacıyla Fuat Yağcı Camii avlusunda toplandı.

 

Cami imamı Hasan Yenigün'ün Mısır'da hayatını kaybedenler için kıldırdığı gıyabi cenaze namazından sonra toplu olarak dua okundu.

 

Daha sonra Mısır'da Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi güçlerinin, sivil halka ateş açmasını protesto eden STK'lar adına Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Timurağaoğlu kısa bir açıklama yaptı.

 

Katliamı ve katliamcıları lanetliyoruz

Timurağaoğlu açıklamasında, "Dünyanın sessizliğinin geldiği nokta katliamdır. Bu katliamı sadece Mısır'daki darbeci çeteler yapmadı. Aynı zamanda darbeye darbe diyemeyen ve ses çıkarmayan herkes bu katliamın ortağıdır. İnsanlık artık tercih noktasındadır. Ya darbenin yanında yer alarak insanlık tarihine kara bir leke düşülecek ya da bu zulme karşı durularak insanlık onuru kurtarılacaktır. Herkesi insanlık onurunu kurtarmaya davet ediyoruz. Mısır'da meydanlardaki hak arayışının yanında olduğumuzu tüm dünyaya ilan ederken katliamı ve katliamcıları lanetliyoruz." dedi.

 

Müslümanları şiddete zorluyorlar

Protesto eylemine katılan Kadim Akademi Başkan Yardımcısı Fasih Dinç ise, Mısır'da yaşananların Müslümanları, darbe karşıtlarını şiddete zorlamak olduğunu belirterek, barışçıl eylem yapanların dünyanın hiçbir yerinde saldırıya uğramadığını söyledi.

 

Saldırının arkasında kimler var?

Dost-Der Başkanı Yahya Turan da, katliamın Mısır'da Mursi taraftarlarına değil dünyada yaşayan bütün Müslümanlara, İsrail Amerika ve küresel güçlerin eli ile yapıldığını dikkat çekerek, "Saldırının emrini her ne kadar Sisi verse de onun arkasında Suudi, Ürdün krallarının yanında Amerika ve İsrail var. Amaçları Mısır üzerinden bütün dünya Müslümanlarına gözdağı vermek. Katliamın amacı oradaki göstericilerin gözünü korkutmak, ihvanı ve Müslümanları olayların içine çekerek onları suçlu göstermektir." diye konuştu.

 

USTAD Yöneticisi Tekin Oruç da, Mısır'da yaşananların firavunların bir uygulaması olduğunu belirterek, "Mısır'da daha önce yüzlerce firavun yaşam sürüp Musa'lara selam durdular. Bu son firavun olan Sisi de Mursi'ye teslim olup selam duracak." ifadelerini kullandı.

 

Kitle, açıklamadan sonra sessiz bir şekilde dağıldı. (Mehmet Aslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir