• DOLAR 32.496
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2429.44
  • ...
PYD Liderinin Türkiye Ziyaretinin Perde Arkası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MİT ve Dışişleri`nin daveti üzerine önceki gün Türkiye`ye gelen PKK`nın Suriye`deki siyasi uzantısı PYD`nın lideri Salih Müslim ardı ardına görüşmeler gerçekleştirdi. Önceki gün Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan`la biraraya gelen Müslim, son dönemdeki gelişmelere ilişkin muhataplarıyla 6 saatlik görüşme yaptı. Müslim`i dün de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu kabul etti. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Fidan`ın da hazır bulunduğu dünkü görüşme ise 3 saat sürdü. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, PYD ile görüşmeleri için üç ön şart ortaya koymuştu. Yenişafak`tan Çetiner Çetin`in haberine göre, daha önce Erbil`de yapılan görüşmede Salih Müslim`in İstanbul`a gelmesinin zemini hazırlayan o üç şart şunlardı:

3 SAATLİK GÖRÜŞMEDE 3 ŞART

1- PYD Esed rejiminin yanında yer almayacak,

2- Suriye halkının seçimle işbaşına getireceği parlamento oluşana kadar emrivaki yapmayacak (yani fiili durum oluşturup bir bölgeyi kendisinin ilan etmeyecek)
 

3-Türkiye`de teröre destek vermeyecek. Dışişleri Bakanı Davutoğlu`nun dün kabul ettiği PYD lideri Salih Müslim`in, Esed rejiminin yanında yer almama ve Türkiye`de teröre destek vermeme şartlarını koşulsuz kabul ettiği öğrenildi.

DEVLET KURMA NİYETİ YOK

Salih Müslim`in uzun süre Türkiye`de yaşamış olmasından ötürü tercüman kullanımına ihtiyaç duyulmadığı görüşmede MİT heyeti Müslim`e, bölgesel paradigmaların değiştiğini anlatarak, `Baas rejimi altında yıllarca ezilmiş Kürt kardeşlerimizin kazanımlarını siyasi ihtiraslara heba etmeyin. Suriye halkı olarak geleceğinizi yeniden şekillendirirken yeni çatışma alanları oluşturmak herkesin kaderini kötü etkiler` mesajı verdi.

Bölgedeki tüm etnik ve mezhep gruplarının birbiriyle düşmanca bir tavır içine girdiğine dikkat çeken PYD lideri Müslim`in ise `Dengeleri iyi okumaya çabalıyoruz. Amacımız bağımsız bir devlet kurmak değil, tam tersine kendimizi korumaya çalışıyoruz. Suriye`nin bir parçasıyız ve bölge için tehdit oluşturmuyoruz. Ülkede sorunlar çözülene kadar sivil bir yönetim kurmak istiyoruz. Suriye`de taşlar yerine oturuncaya kadar bekleyeceğiz. Sonu belli olmayan bir serüvene sürüklenmek istemiyoruz. Türkiye ile ilişkileri dostça sürdürmek arzusundayız` dediği öğrenildi.

YARDIM İÇİN KAPILARI AÇIN

Suriye savaşı ile birlikte bölgede artan ihtiyaçların karşılanması için kapıların açılmasını ve yardımların gelişinin kolaylaştırılmasını isteyen PYD lideri Salih Müslim, `İnsanlarımız kardeşlerine yardım göndermek istiyor. Ancak kapılar kapalı ve çok ciddi sıkıntılar baş gösterebilir. Bu süreçte kapıların açılması çok önemli, bu konuda desteğinizi bekleyeceğiz` şeklinde çağrıda bulundu. Dışişleri`nin ise insani yardımların geçişi konusunda yeşil ışık yaktığı öğrenildi. Son MGK toplantısında alınan karar üzerine İstanbul`a davet edilen Salih Müslim ve iki PYD yönetcisi, Devlet Konukevi`nde misafir edildi. Müslim`in, gelmeden önce Türkiye ziyareti konusunda Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Kandil`i bilgilendirdiği öğrenildi. BDP ise Müslim`in ziyaretinden, ancak Türkiye`ye gelişinden sonra haberdar oldu.

ÖNCE ERBİL`DE GÖRÜŞÜLDÜ

Türkiye`nin, PKK uzantısı PYD ile görüşmesi ilk değil. Daha önce de temaslar oldu. PYD yetkilileriyle bir süre öncesi Kahire`de üst düzey bir temas yaşandığı, ardından PYD`li bir heyetin İstanbul`da yapılan Suriye Muhalifleri toplantısı katıldığı, bu sırada ise MİT ve Dışişleri yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştiği öğrenildi. Salih Müslim`in sürpriz İstanbul ziyareti öncesinde ise MİT ve Dışişleri`nin kendisiyle Erbil`de temas kurmuş olduğu da gelen bilgiler arasında.

`PYD SURİYE`NİN PARÇASIDIR`

Dışişleri Bakanı Davutoğlu tarafından kabul edilen PYD lideri Salih Müslim, `Suriye`nin parçasıyız` vurgusu yaparak şu ifadeleri kullandı: `Türkiye ile iyi ilişkiler temelinde dostça yaşamak arzusundayız. Suriye`deki tablo bizleri de endişelendiriyor. Biz istiyoruz ki, Batı Kürdistan`daki tüm inanç grupları ve farklı uluslar bu yönetimde yer alsın. Çünkü biz Suriye`nin bir parçasıyız ve biz ne Suriye`nin geneli ne de bölge için bir tehlike oluşturmuyoruz. Sanıldığının aksine Esed yanlısı da değiliz.`

RENGİ DEĞİŞTİ

Şanlıurfa`nın Ceylanpınar ilçesine komşu olan Rasulayn ilçesini elinde bulunduran PYD`nin sınırın sıfır noktasına astığı bayrak, Kürt Yüksek Konseyi`nin bayrağı ile değiştirildi. PYD ile MİT arasında yapılan görüşmelerde olumlu mesajlar verilirken, 9 noktada PYD bayrağı yerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu`nun, üyeleriyle Erbil ve Katar`da görüştüğü Kürt Yüksek Konseyi`nin bayrakları asıldı. Suriye`nin kuzeyine yerleşen terör örgütü PKK`nın bu ülkedeki uzantısı PYD`nin daha önce astığı bayrak sarı ve etrafı yeşil renkten oluşuyordu. Yeni asılan bayrağın ise beyaz ve yeşil renkten oluştuğu gözlendi. Günlerdir çatışmaların devam ettiği Rasulayn`da ise sessizlik hakim.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir