• DOLAR 32.577
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2430.364
  • ...
İHH birçok alanda çalışmalarını sürdürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - 2009 yılında Van merkezde faaliyetlerine başlayan İHH İnsani Yardım Vakfı temsilciliği çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.


Çalışmalarla ilgili bilgi veren İHH Van temsilciliği yetkilileri 4 yıllık süreç içerisinde yürüttükleri faaliyetler hakkında basına bilgi verdi.


Genel anlamda yardım faaliyetlerini yurt içinden ve yurt dışından sürdürdüklerini belirten İHH Van il temsilciliği yetkilisi İbrahim Çinkılıç, Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde yardıma muhtaç olan bölgeler için fon toplama, yetimlere ve mağdurlara yönelik çalışmalarının olduğunun altını çizdi.


Çinkılıç; "İl olarak çalışmalarımızı bu şekilde daha kapsamlı yapmaya çalışıyoruz. Van'da düzenli olarak takip ettiğimiz 300 yetim ailemiz var. Bununla birlikte birçok hayır ve sosyal aktivitelerimiz var" dedi.


Derneğin yardım çalışmalarını yürüten Said Keskin, kendilerine müracaat eden fakir, mağdur ve yetim aileleri yerinde tespit ettiklerini hatırlatarak, "Bu tespit sonucunda eğer aile gerçekten yardıma muhtaç ise biz sürekli yardımlarımızı birebir götürüp arkadaşlarımızla beraber kapılarına teslim ediyoruz" şeklinde konuştu.


Yetim aileler birim sorumlusu Gülhan Söylemiş de özellikle yetim ailelere yönelik çalışmaların üzerinde durduklarını vurgulayarak, "Yetim ailelere yönelik yardım çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle yetim ve öksüz çocuklar için hazırlanmış olduğumuz bir kumanyamız var. Bu çocukları birebir ilgilendiren ve hoşlarına giden bir paket... Bununla beraber yetim ailelerimize yönelik iftar yemekleri düzenliyoruz. Bu sayede zengin ailelerimiz ile yetim ailelerimizi iftar sofralarında buluşturarak, bu ailelerimizin hasbihal etme ve aralarında sosyal bir oluşturmalarına imkân sağlıyoruz. Bu sayede hem bizler hem zengin ailelerimiz hem de yetim ailelerimiz ortak bir paydada buluşuyoruz. İnanın bu ailelerimize gittiğimizde bizim kalkmamızı istemiyorlar. Bizi seviyorlar. Bizler de onları seviyoruz" dedi.


"Yetim ailelerimiz sosyal alanda ihmal ediliyor"
Yetim ailelerin maddi alanda gözetildiği kadar manevi alanda da gözetilmesi gerektiğini ifade eden Söylemiş, "Belki Ramazanlarda o ailelere yardım yapılıyor fakat birlikte bir iftar yapılmıyor. Veyahut bir muhabbet bir hasbihal ortamı onların dertlerini sorma gibi bir durum olmuyor. Dolayısı ile biz bu yetimlerimize madden yardımcı olurken manevi anlamda da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Farklı sorun ve sıkıntıları varsa o anlamada da biz onların yanında olmaya çalışıyoruz. Şuan Van geneli 265 tane çocuğumuz sponsorluk sisteminden yararlanıyorlar. Sponsorluk sisteminde bir hayırseverin bir yetim çocuğa ayda 90 lira vererek sponsor olması ile başlıyor" bilgisini verdi.


"41 ülkede 30 bin yetime el uzatıyoruz"
Vakfın 41 ülkede yetimlere yönelik çalışmalarını sürdürdüğüne değinen Söylemiş, "Şuan dünya genelinde 30 bin civarında yetimi sahiplendik. Bizim temennimiz bu sayının artmasıdır" şeklinde konuştu.


"Ramazanda Kur'an'a daha önem verdik"
İHH gençlik merkezi sorumlusu Engin Çiftçi ise daha çok sosyal alanda ve çocuklara yönelik çalışmalar yürüttüklerini vurgulayarak, "Şuan hali hazırda bulunduğumuz kültür merkezimizde devam eden kurslarımız var. Daha çok yetişkinlere yönelik dil kurslarımız var. Özellikle halkımızda Arapça'ya bir talep var. 4-5 sınıfımız şuan faal. İngilizce kursumuz var. Çocuklara yönelik santranç, masa tenisi gibi eğlenceli kurslarımız var. Bu ay Kur'an ayı. Biz şuan ki vazifemizi Kur'an kurslarına bıraktık" ifadelerini kullandı.


"Haftalık 10 saatlik bir Kur'an dersi yapıyoruz"
İHH yetim biriminden Hayati Beyde ise yaz Kur'an kurslarının devam ettiğini hatırlatarak, "Çocuklarımızın yarısına yakını kutsal emanetlerimizden yani Rabbimizin Kur'an'da ve sevgili peygamberimizin hadisi şeriflerinde sıklıkla bahsetmiş olduğu yetim çocuklarımızdan oluşuyor. Onlar ile ilgilenmek de ayrı bir bahtiyarlıktır. Allah bu hususta çaba sarf eden kardeşlerimizden razı olsun. Yaklaşık 20 gönüllümüz eğitim faaliyetlerinde bulunuyor. Özel bir kolejde Kur'an kursumuz devam ediyor. Burası dar olduğu için koleje geçtik. Üç tane de müftülüğümüzün görevlendirmiş olduğu Kur'an kursu hocamız var. Biz haftada 10 saat Kur'an eğitimi dersi yapıyoruz. Bunun dışında siyeri nebi, Esma-ül Hüsna, Fıkıh ve değerler eğitimi derslerimiz devam etmektedir" diye konuştu.


İHH Kadın ve çocuk evi sorumlusu Nimet Arvasi ise bu alanda yürüttükleri çalışmalardan söz ederek, "Kurslarımıza bağlı kadın ve çocuk evimizde görev yapmaktayım. Yaklaşık olarak 6 aydır açığız. Buradaki amacımız yetim ailelere hizmet sunmak. Aynı zamanda Van genelinde de bizimle herhangi bir şekilde irtibat kurmak isteyen, gerek gönüllülerimiz gerekse diğer bayanlarımıza hizmet vermekteyiz. Özellikle ramazanla birlikte bu anlamda da bu ayın sosyal bereketini de yaşıyoruz" şeklinde konuştu. (Murat Dalgın- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir