• DOLAR 32.393
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2326.28
  • ...
VAN - VAN TSO tarafından desteklenen kümelenme çalışmasının en önemli adımlarından biri olan, "Turizm Sektörü Kümelenme Stratejisi Çalıştayı" Van TSO Tuşba Toplantı salonunda ABIGEM Kümelenme Uzmanı Yeliz Çuvalcı, Van ABIGEM ekibi, kamu kurumları ve turizm sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.


Çalıştaya katılan turizm sektör temsilcilerinin ortak amaç doğrultusunda yaptıkları çalışmalar; Van turizm sektörünün mevcut durumundan yola çıkarak, önümüzdeki beş yıllarda rekabet edilebilecek turizm alanlarını, hedefleri ve atılacak adımları belirlemek oldu.


ABIGEM Kümelenme uzmanı Yeliz Çuvalcı tarafından modersayonu yapılan ve turizm sektörünün problemlerinin tartışıldığı çalıştayda kısa ve uzun vadeli hedefler üzerine göşler dile getirildi. "Van Turizm sektörünün 2015 yılında Türkiye turizm gelirinin yüzde onunu oluşturması" vizyonu tüm katılımcıların üzerinde görüş birliğine vardığı hedeflerden biri oldu.


Toplantıda Van turizminin dünyaya açılması için atılması gereken adımların turizm türlerine göre değişiklik göstereceği gerçeğinden hareketle çalışyatda Kültür ve İnanç Turizmi, Doğa Turizmi ve Su Merkezli Turizm başlıkları çalışma grupları oluşturularak tartışıldı.


Grup çalışmalarının sonunda herbir turizm türü için kapsamlı pazar araştırmalarının yapılması, gerek yurt içinde gerekse hedeflenen ülkelerde tanıtım çalışmalarının stratejik bir şekilde yapılması gerekliliğinin önemine değinildi.


Toplantıda ayrıca, Van Turizm sektörünün rekabet gücünün gelişmesi için turizmi geliştirecek kentsel altyapının iyileştirilmesi, kültür ve inanç turizmi kapsamına girecek yapı ve alanların turizme açılması, ulusal ve uluslararası ölçekte farklı tanıtım araçlarının kullanılması, nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi başlıkları ön plana çıktı.


Çalıştayda katılımcılar tarafından Van Turizm Sektörünün gelişmesine ve vizyonunun belirlenmesine ilişkin olarak ifade edilen öneriler ve hedefle arasında;


"Tarihi yapıların restorasyonlarının hızlandırılarak turizme kazandırılmalı. Van Gölü Havzası kültür ve inanç turizminde ülkenin en önde gelen bölgesi olsun. Van Gölü sahillerinin turistik tesislere kavuşturulmalı, kültür turları düzenlenmeli ve Van'da uluslararası bir havaalanı yapılmalı. Van turizmi ile 2023'de doğunun Paris'i olmalı ve 1 milyon turist bölgede ağırlanmalı" maddeleri yer aldı. (Fırat Arslan-İLKHA)