• DOLAR 32.51
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2497.742
  • ...
TOKAD, iftarda mevsimlik tarım işçileriyle buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
TOKAT- Tokat`ta faaliyetlerde bulunan Tokat Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) Tokat-Kazova`da çalışan mevsimlik tarım işçileriyle iftarda bir araya geldi. İftar programında bir konuşma yapan TOKAD Başkanı Ayşe Yılmaz, yaşlıların, kadın ve çocukların sağlık durumlarının önemli olduğunu ifade ederek, kadın işçilere dönük herhangi bir sağlık taramasının yapılmadığına dikkat çekti.
 
Tarım işçilerinin aylık ücretler yevmiye esasına dayalı ve toplamda asgari ücretle hemen hemen aynı seviyede olduğunu ancak sigortanın olmadığını asgari ücret şartlarının bile oluşmadığı söyleyen Yılmaz," herhangi bir iş güvencesi de yok, birçok gün işçiler çalışacak herhangi bir iş bulamıyorlar, bazen iş vaatleri yerine getirilmiyor" dedi.
 
İftar programında bir konuşma yapan Eğitim İlke-Sen Genel Sekreteri Cemil Arslan ise, esnek, güvencesiz ve sosyal koruma tedbirlerinden yoksun çalışma koşullarının mevsimlik tarım işçileri için tam manasıyla geçerli olduğunu söyleyerek, bir an önce ülke genelinde önemli bir iş gücüne tekabül eden tarım işçileriyle ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini dile getirdi.
 
İftar sohbetinde, amaçlarının, çok boyutlu sıkıntılar yaşayan mevsimlik tarım işçileriyle dayanışmak olduğunu belirten TOKAD yöneticilerinden Ahmet Örs,"Sendika ve derneklerin bu toplumsal gerçekliğe bîgâne kalmaması gerektiğini ve sağlık, güvenlik ve ücretlerin zamanında ödenmesi gibi konularda devletin ve STK`ların üzerlerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.
 
Tokat köylerinin kendilerine dönük konukseverliklerinden memnun olduklarını söyleyen mevsimlik tarım işçileri, insani ilişkilerdeki bu güzelliğin diğer alanlara da yansımasını temenni ettiklerini söylediler. (Sedat Kuşulay-İLKHA)

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir