• DOLAR 32.511
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2492.214
  • ...
SON DAKİKA
Zeytinburnu-Der`den Tesettür Semineri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Zeytinburnun`da faaliyet gösteren İlim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Zeytinburnu-Der, "Tesettür Seferberliği" kampanyası çerçevesinde dernek binasında bir seminer düzenledi. Seminerde, tesettürün Allah`ın emri olduğuna dair ayet ve hadisler okunarak, tesettürün toplumsal boyutları ele alındı.

16 Temmuz Cumartesi günü Saat: 21.00`de başlayan seminerde eğitimci Nurettin Bilgiç, tesettür`ün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yaptı. Bilgiç konuşmasında, "Özellikle bu yaz günlerinin sıcaklığında, çok ciddi bir şekil de insanların nefsini şehveti azdıran manzaraların çokluğu ve pek çok zamanda ağızda sakız haline getirilen fakat gereği layıkıyla yapılmamış yapılmayan tesettür meselesinin özerinde çok ciddi bir şekilde durmalıyız.
Bütün İslami kavramlar gibi maalesef tesettür kavramı da dejenere edilmiş yanlış manalar yüklenilmiş ve ehil olan veya olmayan bilgisi olan olmayan pek çok kişi tesettür hakkında şu veya bu şekilde açıklamalarda yorumlamalarda bulunmuştur bulunmaktadır.

Özellikle kimi nefsine düşkün menfaati peşinde giden alim kılıklı pek çok belamların bu konudaki yanlış yorumlamaları, ehemmiyetle tesettür konusunun üzerinde durulması gerektiği ihtiyacını doğurmaktadır" dedi.

Tesettür ile ilgili Kuran`da çok açık olduğu kesin ayetler ise şöyle:
Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına dış elbiselerinden üstlerine giymelerini söyle. Bu onların tanınıp, kendilerine sarkıntılık edilmemesi için daha uygundur. Allah çok yarlığayıcı ve çok esirgeyicidir" (El-Ahzâb, 33/59)."Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Başörtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah`a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin" umduğunuza nail olasınız" (en-Nûr, 24/31)."Ay halinden kesilmiş ve evlenme için ümidi kalmamış olan yaşlı kadınlar zinet yerlerini erkeklere göstermemek şartıyla dış elbiselerini bırakmalarında onlar için bir günah yoktur. Bununla birlikte yine de sakınmaları kendileri için daha hayırlıdır" (en-Nûr, 24/60).

Tesettürle ilgili sahih hadisler:
Umeys`in kızı Esma`dan nakledildi. Dediki: Resulüllah (s.a.v) bir gün Hz. Aişe`nin (r.anha) evine girdi. Kızkardeşi Esma yanında idi. Üzerinde Vücudunun her tarafını örten ve yanları geniş bir elbise vardı. Resulüllah (s.a.v) onu görünce kalkıp dışarı çıktı. Hz. Aişe (r.anha) kız kardeşine "buradan uzaklaş Resulüllah (s.a.v) sende hoşlanmadığı bir şey gördü" dedi. Hz. Esma uzaklaştı arkasından Resulüllah (s.a.v) içeriye girdi.Hz. Aişe (r.anha) niçin kalkıp gittiğini sordu. Resulüllah (s.a.v) de elbisesinin yerini sadece parmakları görünecek şekilde ellerinin üzerine çekerek şöyle cevap verdi: "Kız kardeşini görmedin mi? Müslüman bir kadın şurasından başkasını gösteremez Bu hadis-i şerif`ten Hz. Esma`nın giydiği elbisenin bedenini örttüğünü fakat kollarında açıklık olduğunu bunun üzerine Resulüllah (s.a.v) bu kıyafetinden hoşlanmadığını ellerinin üstünün parmaklara kadarda örtünmesi gerektiğini İslam alimleri anlamışlardır ve de böyle ifade etmişlerdir.

Giyinmiş çıplaklar, Ebu Hureyre radıyallahu anh`ın rivayet ettiğine göre Nebî aleyhisselam şöyle buyurdular: "Cehennemliklerden kendilerini dünyada henüz görmediğim iki grup vardır:

Biri: Sığırkuyrukları gibi kırbaçlarla insanları döven bir topluluk... Diğeri de: Giyinmiş oldukları halde çıplak gibi olan ve öteki kadınları da kendileri gibi giyinmeye özendiren, başları deve hörgücüne benzeyen kadınlardır. İşte bu kadınlar cennete giremedikleri gibi, şu kadar mesafeden hissedilen kokusunu bile alamazlar." [Müslim] çok ağır bir korkutmadır.

Bilgiç, tesettür ile ilgili ayet ve hadislere yer verdiği konuşmasına şöyle devam etti: "Bu kadar ayet ve hadisi zikretmemin sebebi şudur. Başta anlattığım gibi bir takım kavramlar mahiyetini bu gün yitirmiştir. Onun için biz veya Müslümanlar bilinçsiz bir şekilde gereği gibi hareket etmemekte veya edememektedirler. Namaza oruca veya başka ibadetlere baktıkları gibi tesettür meselesine de maalesef günümüzde yanlış bakılmaktadır. Yanlış yorumlanmaktadır. Ayetler ve hadisler apaçık ortadadır. Müslüman kardeşlerim hamd olsun ki Müslüman bir ülkede halkı Müslüman olan bir ülkede Müslüman bir toplumun içinde yaşıyoruz. Bu Müslüman toplumun sokakları ve okulları acaba Allah`ın bu emirlerine ve Resulullah`ın sünnetine uyuyor mu?

Tesettür Bize Allah`ı Hatırlatıyor
Bir Müslüman, Avrupa`dan Yahudi veya Hıristiyan bir kadınla evlenip bu ülkeye getirirse ve bu adam ismen Müslüman ise, ona kelime-i şehadet getir diyor. Adamda namaz yok oruç yok içki var kumar var çevresinde örtüsüzlük var. Müslüman olmasına vesile olduğu o kadının hayatında İslam`a geçiyle bir değişiklik olacak mıdır? Olmayacaksa bu ne biçim Müslümanlıktır. Demek ki Müslümanlık öyle ismen sahiplenilecek bir kimlik değildir. Şu sokaklar Müslümanların sokaklarıdır. Ama bu gün Müslüman`ın kadınları ve kızları bu sokaklara yakışmamaktadır. Nasıl ki namaz farz ise ergenlik çağına ermiş bir bayan için de tesettür o derece farzdır. Namazsızlık nasıl haram ise tesettürsüzlük de o kadar haramdır. Örtüsüzlük Allah`ın safını bırakıp da şeytanın safına geçmek gibidir neuzubillah. Fakat örtülü hanım nereye giderse gitsin gördüğümüz zaman bize Allah ı hatırlatıyor.

Tesettür serserilere bile Allah ı hatırlatıyor
Köşe başlarında küfürlü konuşan serseriler bile yanlarından bir örtülü geçtiği zaman kendine çeki düzen veriyor. Oysa açık bir bayan geçtiğinde sanki hemcinslerinden değilmiş gibi davranış ve konuşmalarına devam ediyorlar. Tesettür serserilere bile Allah ı hatırlatıyor. Örtü hayadır. Haya ise imanın temelidir. Örtü namusu koruyan en büyük kalkandır.

Evet Tesettür, sadece başı kapatma değildir, bir tek tip kıyafet de değildir. Tesettür, vücut hatlarını kapatacak bollukta olan bir giyim tarzıdır. Bu erkek için de bayan için de geçerlidir. Tesettürün sadece bir giyim/kuşam olarak algılanmaması gerekiyor, bu İslami yaşamın getirdiği bir gerekliliktir. Tesettüre bürünen bir bayan oturup kalkmasından, yürümesinden konuşmasına kadar her şeye dikkat etmelidir.

(Mahsum Altun - İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir