• DOLAR 32.597
  • EURO 34.745
  • ALTIN 2498.673
  • ...
Bakan Yıldırım: "Çözüm sürecinde herkes dikkatli davranmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, saat 15.00 sıralarında bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Batman'a geldiler.

 

Hava yoluyla Batman'a gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ı Batman Havaalanında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Valisi Yılmaz Arslan, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, BATSO Başkanı Abdulkadir Demir ve partililer karşıladı.

 

Bestcom Çağrı Merkezi açılışına katılmak ve bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Batman'a gelen Bakanlar daha sonra Valilik binasını ziyaret etti. Burada kamu kurum müdürleri Bakanları kapıda karşıladı.

 

Selamlamanın ardından şeref defterini imzalayan Yıldırım ve Şimşek, Vali Yılmaz Arslan ve beraberindekiler ile Valilik makamına geçti.

 

Vali Arslan, Bakanlara Batman'la ilgili brifing vererek, "Batman il sınırı içerisinde karayollarına ait devlet yolu ve il yolu olarak 378 kilometre bir yol ağı mevcuttur. Bunun 193,5 kilometresinin bölünmüş yol olarak yapılması karayolları planlaması içerisinde ve şu ana kadar 2012 yılının sonuna kadar 118,5 kilometresi bölünmüş yol olarak tamamlanmış. Bu 118,5 kilometrenin 15 kilometresi 2013 yılının sonunda tamamlanmıştır. Şu anda 48 kilometre yol bölünmüş yol olarak çalışmamız vardır ve çalışmamız devam etmektedir" dedi.

 

Batman'da ana hatların 12 civarı projesi olduğunu dile getiren Arslan, "Bunlardan sadece 3 tanesine değinmek istiyorum. Bunlardan bir tanesi hepimizin beklediği ve takip ettiği Batman Güney Çevre Yolu Projesi bu 15 kilometre olup 7 kilometresi tamamlanmış, geriye kalan 8 kilometresinde ise çalışmalar devam etmektedir. Yine bizim açımızdan çok önemli olan bir proje Batman Şehir Geçişi Projesidir. Bu yaklaşık 9,1 kilometre olan bir proje ve bölünmüş yol olarak yapılan bir projedir. Ana hatlarıyla büyük oranda çalışma tamamlanmadı. Şu anda bazı bölümlerin de BSK çalışması ile kaldırım ve çevre gibi düzenlemeler devam ediyor. İnşallah 2013 yılı içerisinde tamamlanmış olacak" ifadelerini kullandı.

 

Bir başka projenin 3 adet köprülü kavşak projesi olduğunu belirten Arslan, sözlerini şöyle sıraladı: "Bunların da ihaleleri yapılmış olup 31 Milyon TL bedelle ihalesi yapılmıştır. Şuanda Gültepe kavşağında inşaat başlamış ve hızla devam etmektedir. Aslında bu üç kavşağı aynı anda yapma imkânımız da vardı, ancak şehir trafiğini düşündüğümüz için oturup değerlendirme yaptık, yeni bir plan dâhilinde bunların yapılmasını kentimiz için daha uygun olacağına karar verdiğimiz için şuanda böyle bir plan dâhilinde bu çalışmalar yürütülüyor."

 

Daha sonra söz alan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Batman'da açılışı gerçekleştirilecek Çağrı Merkezi'ni Maliye Bakanı ile birlikte açacaklarını belirtti.

 

Batman'ın 2012 verilerine göre ucuzlulukta Türkiye'nin en ucuz ili olduğunu dile getiren Yıldırım, "Batmanın öyle bir ünvanı var. Tabi Batmanın birçok özelliği var, 10 bin yıllık tarihi var. İnsanlık tarihinin doğduğu Mezopotamya bölgesinin merkezin de yer almaktadır. Batman da birçok medeniyetler gelmiş geçmiş. Batmanın gerek tarihi zemininin gerekse tarım ve diğer zeminlerinin bölge de gelişmesi için çok önemli fırsatlardır. Bu alanda devam etmekte olan gap eylem planı bölgede ki dokuz ilçesinin de Batman'ın da yararlanacağı çok önemli bir projedir" dedi.

 

Hizmetler Türkiye'nin yakın tarihine altın harflerle yazılacak

Bugüne kadar GAP projelerinden 48 milyar bir gerçekleşme sağlandığını, projenin toplam tutarının 53 milyar olduğunu ve büyük oranda gerçekleşme sağlandığını söyledi.

 

Yapılan projeleri tek tek anlatan Yıldırım, şunları kaydetti: "Özellikle Batman'da son yıllarda artan araç trafiğini dikkate alarak şehir geçişini çevre yoluna transit trafiğe dönüştürmek için başlattığımız çevre yolunun 7 kilometresi hemen hemen bitti. Kalan 8 kilometrede önümüzde ki 1-2 yıl içerisinde tamamlanmış olacak. Böylece Batman şehir içi trafiği de daha rahatlayacak, bugün ki kirliliği azalacak. Eğer ülkemiz de 10 yıl içerisinde güven ve istikrar sağlanmamış olsaydı bu hizmetlerin hiçbirini yapamazdık. Allaha şükür 10 yıl dağ gibi sorunların dağ gibi hizmetlere dönüştüğü Türkiye'nin yakın tarihine altın harflerle yazılacak bir dönem olmuştur."

 

Çözüm süreci tarihi bir fırsat sunuyor

Konuşmasına çözüm sürecini de ekleyen Yıldırım, yaptıkları projelerin ardından "Şimdi güven ve istikrara huzuru da eklemenin zamanı geldi" diyerek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bilindiği gibi çözüm süreci tarihi bir imkân tarihi bir fırsat sunuyor. Bütün ülkemize ama özellikle bu bölgeye bu bölgede yaşayan ve GAP bölgesinde nüfusumuzun yüzde 10'u yaşıyor. Doğu Annadolu ile rakam daha da büyüyor. Bu bölgenin son 10 yılda herşeye rağmen bizim uygulamdığımız pozitif ayrımcılıkla çok ciddi yatırımlar almasına rağmen bu yatırımların dönüşü için huzura güvene ihtiyaç var. İnsanların geleceğinden endişe etmemesi lazımdır. Barış ve huzur içerisinde yaşaması için bu tarihi fırsatı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Burada Ak Parti Hükümeti olarak biz olabilecek en büyük siyasi inisiyatif aldık. Bugüne kadar 30 senedir bu inisiyatifi bu riski siyasi iktidarlar almadı."

 

Çözüm sürecini akamete ve sekteye uğratacak faaliyetlerin olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Milletimizin basireti bölge insanının geçmişten aldığı dersle bunları etkisiz hale getireceğine inanıyoruz. Herkese sorumluluk düşüyor. Biz gayret ediyoruz. Barış, güven ve kardeşlik ortamının kalıcı hale gelmesi için 10 yıldan beri bir yandan demokratikleşme yolunda özgürlük alanlarının genişletilmesi yönünde çalışmalara ara vermeden devam etmekle beraber bir yandan da bütün risklere sıkıntılara rağmen yatırımlara yine aynı şekilde devam ettik" dedi.

 

Batman'a yapılan yatırımın 500 milyon TL'yi bulduğunu vurgulayan Yıldırım, "Devam eden projeler 1 Milyar 70 Milyon TL'dir. Doğu ve Güneydoğu'da 18 tane havalimanını devreye soktuk. Bunlardan 4 tanesi tamamen yenidir Yatırımın gelmesini burada istihdamın gelişmesini huzurun kalıcı olarak devam etmesini herkesten fazla bölge insanı istiyor. Onun için 10 yılı bütün zorluklara rağmen boş geçirmedik. Alt yapıyı hazırladık. Bundan sonra artık bunu üst yapıyla zenginleştirmenin yeni istihdam alanlarının, yeni fabrikaların, yeni yatırımcıların gelmesini sağlama zamanıdır. Bunun için çalışma zamanıdır. Ben terör örgütü temsilcilerinin siyasi partilerin çok daha sorumlu çok daha dikkatli davranmalarını, açıklamalarına buna göre özen göstermelerini ülkemizin selameti için 76 Milyon insanımızın kardeşliği için hayati önem sahip olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir