• DOLAR 32.379
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.646
  • ...

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın önde gelen 15 tekstil firmasının temsilcilerinin katıldığı geziye DTSO Başkan Yardımcısı Şilan Elmas ve Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı İhsan Oğurlu da iştirak ettiler.

 

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar'ın, proje kapsamında önümüzdeki Ekim ayında yapılacak Tekstil Konferansı için gönderdiği davet mektubu da Prato Ticaret Odası Başkanı Luca Giusti'ye verilerek, ilgili uzmanlarıyla birlikte Diyarbakır'a davet edildi.

 

Prato'daki tekstil sektörü yerinde gözlemlendi
Beş günlük iş gezisi kapsamında Prato Ticaret Odası'nın yapmış olduğu program çerçevesinde Prato'da faaliyet gösteren tekstil makine üreticileri ile kumaş ve iplik üreticilerinin yanı sıra, organize sanayi bölgeleri, moda dizayn merkezleri, alternatif enerji kaynakları ile ilgili STK'lar ve Prato İşverenler Derneği ziyaret edilerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

 

Gezi süresince özellikle Prato'daki tekstil makine üretimi, markaları, tasarım çalışmaları ve özellikle tekstil bölgesinde firmaların geliştirdikleri ortak işbirlikleri hakkında bilgiler alındı.

 

Diyarbakır firmaları açısından değerlendirildiğinde, özellikle "Tekstil Kent Projesi" için, Prato Tekstil Bölgesi iyi bir örnek olduğu, bu bölgede kullanılan geri dönüşüm, enerji ve sosyal hizmetler konusundaki çalışmalar ve uygulanan kümelenme modelinin de örnek olarak alınabileceği değerlendirildi.

 

Ayrıca katma değeri oldukça düşük ve yoğunluklu olarak iç piyasaya çalışan Diyarbakır firmalarının; katma değeri daha yüksek dizayn, tasarım vb. alanlara yönelmeleri konusunda fikirler edindikleri de görüldü.

 

Karşılıklı işbirlikleri sürecek
DTSO bünyesinde, İtalya'nın Prato kentiyle geçtiğimiz Aralık ayından bu yana ortak yürütülmekte olan Tekstil İş Kümelenme Projesi ile, karşılıklı işbirliğini arttırma, tecrübelerin aktarılması ve eksikliklerin yerinde gözlemlenmesi amaçlanıyor.

 

Bu gezi ile İtalya'daki tekstil sektörünü tanımanın yanı sıra, karşılaştırma metoduyla Diyarbakır'daki eksiklik ve hataların belirlenerek firmaların kendilerini yeni Pazar koşullarına adapte edecek organizasyon kabiliyeti kazanacak bilgiye erişmeleri hedefleniyor.

 

DTSO'nun yürütmekte olduğu "Tekstil İş Kümelenme Projesi" kapsamında, önümüzdeki Ekim ayında, Diyarbakır'da düzenlenecek olan "Uluslararası Tekstil Konferansı"nda yerli ve yabancı çok sayıda katılımcı yer alacak. (Emrullah Araz - İLKHA)