• DOLAR 32.575
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2426.238
  • ...

VAN- Van'da hububat hasadının başlaması nedeniyle, yaklaşık bir ay boyunca hasat yapan biçerdöverlerin uygun hasat yapıp yapmadıkları Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerince kontrol ediliyor.

İl Müdürlüğü teknik ekiplerince yapılan biçerdöverle hasatta dane kaybı kontrollerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ercan Ünsal katıldı. Van merkeze bağlı Özkaynak Köyü çiftçilerinden Orhan Dokay'a ait tarlada yapılan buğday hasadına katılan İl Müdürü Fevzi Altuner, Biçerdöver operatörlerinin dane kaybını çok düşük seviyelere indirebileceklerini belirterek, yetkili olmayan kişilerce hasat yapılmaması, ve hasat sırasında gerekli kurallara uyulması gerektiğini söyledi.
Altuner, yüksek oranlardaki dane kaybının, çiftçinin alın terinin tarlada kalması anlamına geleceğini hatırlatarak, dane kaybının önüne geçmek suretiyle ürünün milli ekonomiye kazandırılmasının önemine değindi. Altuner, "Biçerdöverlerin uygun ayarlarda çalışması gerekir ve bu ayarların operatör tarafından mutlaka sık sık kontrol edilmesi gerekir" dedi.
Öte yandan, Van'da 2013 yılı üretim sezonunda 968.223 dekar alandan 119.979 ton buğday ve 45.140 dekar alanda 7.083 ton arpa üretilmesi bekleniliyor.

2013 Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı" gereğince yapılan uygulamalarda il genelinde dane kaybı oranını en fazla yüzde 1,5 olarak belirlendi.

Ayrıca hasadın Valilik tebliğinde belirtilen hususlara uygun biçimde yapılmadığı takdirde, hasada izin verilmemekte, tarla sahipleri ile ilgililerin, hasat talimatlarına uygun biçimde hasat yapmayan operatörleri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirilmeleri gerektiği ifade edildi. Hububat hasadı süresince Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerince hasat kontrolleri devam edilecek.

2013 yılında İl ve İlçelerde biçerdöver kontrolü yapmak üzere 20 teknik personelden oluşan kontrol ekipleri oluşturuldu. (Fırat Arslan-İLKHA)