• DOLAR 32.379
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2325.65
  • ...
Bakanlık Türkiye'nin doğal sit haritasını çıkarıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'deki doğal sit alanlarının bilgilerini elektronik ortama aktarıyor. Yeni sistem en çok, satın almak istediği arazinin doğal sit alanı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşların işine yarayacak. Bakanlığa başvuran vatandaşlar bir bölgenin sit alanı olup olmadığı da anında öğrenebilecek.

 

Bakanlık, doğal sit alanlarını internet ortamına aktaracak olan "Sit Alanları Yönetim Sistemi'nin" çalışmalarını başlattı. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma kapsamında; Muğla, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya ve Düzce'deki doğal sit alanları internet ortamına aktarıldı. Bakanlık, yılsonuna kadar da Türkiye genelindeki bütün doğal sit alanlarını elektronik ortama aktaracak.

 

Yeni sistem hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, vatandaşlardan gelen "aldığım arazinin sit alanı olduğunu ve hiçbir işlem yapılamayacağını sonradan öğrendim, mağdur oldum" yönündeki şikâyetler üzerine yeni ve hızlı bir bilgilendirme sistemine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

 

"Mağduriyetlerin önüne geçilecek"

E-devlet kapsamında Sit Alanları Yönetim Sistemi'ni kurum ve kuruluşların kullanımına açarak iş süreçlerinin hızlanmasının da sağlanacağını belirten Bakan Bayraktar, "Yeni sistem sayesinde vatandaşlar aldıkları arazinin doğal sit alanı olup olmadığını ya da kaçıncı dereceden sit alanı olduğunu anında öğrenebilecek. Böylece sonradan düzeltilmesi imkânsız mağduriyetlerin önüne geçilecek. Sit Alanları Yönetim Sistemi ile tüm verilerimizi daha şeffaf bir ortamda paylaşacağız ve vatandaşın her türlü sürece katılımını sağlayacağız. Doğal sit alanları ile ilgili çalışmalarımızı ve iş süreçlerini herkes görebilecek" dedi.

 

"5 ay içinde tüm Türkiye sayısal ortama taşınacak"

Yeni sistem sayesinde yatırımcıların ve vatandaşların arazi alırken sürprizle karşılaşmasının önüne geçileceğini ifade eden Bakan Bayraktar, " Bütün birikimlerini aldıkları arsaya yatıran vatandaşımız buranın doğal sit alanı olduğunu ve bir çivi bile çakamayacağını öğrendiğinde iş işten geçmiş oluyor. Yeni sistem sayesinde bu tür mağduriyetlerin önüne geçeceğiz" şeklinde konuştu.

 

Projenin pilot olarak belirlenen 6 ilde başarılı bir şekilde uygulandığını ifade eden Bayraktar, " Bu illerdeki doğal sit sınırları, mevcut dosyalar üzerinden belirlenerek veri tabanına aktarıldı. Sit sınırları ile ilgili süregelen tüm problemler ve yapılması gerekenler sistem dâhilinde tespit edildi. Alınan olumlu sonuç sonrasında geriye kalan 75 ilimizde de çalışmalar hızla devam etmektedir. 5 ay içerisinde tüm Türkiye'nin doğal sit alanlarını veri tabanına aktarmayı planlıyoruz" diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir