• DOLAR 32.368
  • EURO 34.976
  • ALTIN 2325.24
  • ...
Bursa Valiliği'nden siyah incir genelgesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA-Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa siyah incirinde Ethephon kullanılmaması, kesim ve ihraç tarihlerine uyulması hakkındaki genelgeyle ilgili bilgi verdi.

 

Bursa siyah incirinin kendine has rengi, tadı ve nefaseti ile tescilli olduğunu ifade eden Harput, "Siyah incir, Bursa'ya özgü bir meyve olup, bu alanda bir marka durumundadır. Türkiye siyah incir üretiminin yüzde 90'ını karşılayan Bursa siyah inciri yılda 20 bin ton civarında üretilmektedir. Bunun yüzde 80'i yaş olarak ihraç edilmekte ve yılda ülkemize 25-28 milyon dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Türkiye ve Bursa için böylesine önemli ve değerli olan siyah inciri bazı alanlarda zeytin ve bağ üretim alanları ile karışık tesis edilmiştir" dedi.

 

"Hatalar tekrarlanmasın"

Geçtiğimiz yıllarda bazı üreticilerin incirde erken olgunlaşmayı teşvik eden Ethephon kullanımından dolayı siyah incirin imajının zarar gördüğünü ifade eden Harput, "Birkaç bilinçsiz ve sorumsuz kişinin, ülkemiz ekonomisine ve sektör paydaşlarına zarar vermeye hakkı yoktur. Bursa siyah incirinin taze olarak gittiği ülke pazarlarında kalite ve tüm özelliklerini koruyarak tüketilmesi ve buna göre yurt dışında talep oluşturması son derece önem arz etmektedir. Özellikle kesim ve ihraç tarihlerine uyularak sektörün zarar görmemesi için, gerek üreticilerin gerekse ihracatçılarımızın kesim ve ihraç tarihlerine uyarak ürünün hasat edilmesi daha sonra ihracata gönderilmesi gerekmektedir. Bursa'nın hem lider hem tekel olduğu bu değerli ürünümüzü hak ettiği konumda tutmak ve daha da geliştirmek, üreticilerimizin emeğini ve alın terini korumak, yanlış uygulamalara karşı üreticileri ve sorumluları uyarmak, haksız rekabeti önlemek, sektör paydaşları arasında birbirlerinin zararına yol açan davranışlar yerine, tamamının ortak yararının sağlanmasına çalışmak için bu genelgenin çıkarılması ve uygulamaya konulmasında yarar ve zaruret görülmüştür" diye konuştu.

 

Genelgenin detayları

Genelgeye göre detaylı açıklamada bulunan Harput, "İlimizde yetiştiriciliği yapılan Bursa siyah incirinde ekonomik zarar eşiği oluşturacak hastalık ve zararlı etmeni bulunmadığından kapama bahçe olarak tesis edilen siyah incir bahçelerinde zirai mücadele yapılmayacak. Zeytin ve bağ alanları ile karışık olan üretim sahalarında zirai mücadele uygulayacaklarında her türlü önlemi alarak, rüzgârın yönü, şiddeti, hava akımı gibi unsurlar uygun olduğunda elle ilaçlama yapılarak, ilaç bulaşmasına asla fırsat verilmeyecek. Siyah incirin hasat tarihi iklim şartları, sulama, bakım şartları ve doğal olgunlaşma gibi durumları dikkate alınarak Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyonca belirlenen tarihten daha önce, kesinlikle ihracata yönelik kesim ve depolama yapılmayacaktır. Fenolojik olgunlaşmadan önce kısa vade de ve erken piyasaya girmek, yüksek fiyat avantajından yararlanarak, daha çok gelir sağlamak gibi bireysel tavır ve davranışlarda bulunmak, uzun vadede hem kendilerine, hem de ülkemize zarar verecektir. Bu nedenle üreticilerimiz tarafından olgunlaşmayı hızlandıran Ethephon etkili maddeli Bitki Gelişimini Düzenleyiciyi kesinlikle kullanmayacaktır. İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından kurulan denetim ekiplerince kesim ve ihraç izninin verileceği tarihe kadar denetimler aralıksız devam edecektir" ifadelerini kullandı.

 

Harput, yasaklara uymayanlara cezai işlem uygulanacağını da sözlerine ekledi. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir