• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
İşitme kaybı hangi faktörlere bağlı oluşur? Belirtileri nelerdir? Tedavi yolları nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşitme, insanın hayata tanımlamasına yardımcı olan en önemli unsurlardan biridir. Bu yüzden işitme kişi için en önemli süreçlerden biridir zira anne karnında başlar.

İşitme kaybının viral veya bakteriyel enfeksiyon, yüksek ses, basınç değişimi ve ilaç kullanımı gibi sebeplerle fonksiyonların bozulması sonucu oluştuğunu belirten uzmanlar, işitme kaybının her yaş grubunda görülebileceğini kaydetti.

Telefon konuşmaları sırasında karşı tarafı duymakta zorlanma ve karşılıklı konuşurken söylenenleri takip etmekte sıkıntı yaşama gibi belirtilerinin olduğunu söyleyen uzmanlar, medikal, işitme cihazları ve implant gibi tedavi yollarını tavsiye etti.

İşitme kaybının olası sebeplerini sıralayan uzmanlar, "İşitme kaybı, başta kulak olmak üzere, işitme ile ilgili yapı ve yolların doğuştan veya sonradan oluşan tümör, viral veya bakteriyel enfeksiyon, yüksek ses, basınç değişimi, ilaçlar gibi sebeplerden etkilenerek fonksiyonlarının bozulması ile oluşan durumlardır. Daha çok ileri yaş grubundaki bireyler ile yüksek ve gürültülü seslere maruz kalanlarda rastlanır. Bununla birlikte her yaş grubunda görülebilir. İşitme kaybı, sesleri duymada kısmi yahut tamamen kayıpla seyredebilen bir tıbbi rahatsızlıktır." diyor.

İşitme kaybı yaşayan herkesin bunun farkına varamayabileceğini ancak bazı durumlarla kişilerin işitme kaybının kendilerinde olduğunu fark edebileceğine dikkat çeken uzmanlar işitme kaybının belirtilerini şu şekilde sıraladı:

  • Telefon konuşmaları sırasında karşı tarafı duymakta güçlük çekmek
  •  İki ya da daha fazla kişiyle sohbet ederken söylenenleri takip etmekte sıkıntı yaşamak
  • İletişim kurulan bireylerden, sık sık söylediği şeyleri tekrar etmesini ya da daha yüksek sesle konuşmasını istemek
  • Film izlerken ya da müzik dinlerken sesi başkalarını rahatsız edecek seviyede açma ihtiyacı ve buna bağlı çevreden şikâyet almak
  • Kalabalık ortamlarda, arka fonda gürültü olan yerlerde sesleri net algılayamamak
  • İletişim problemi yaşamamak için bazı sosyal ortamlardan kaçınma davranışı

İşitme kaybına yaş, genetiklik, gürültülü ortamlarda çalışma, bazı ilaçların kullanılması ve yüksek ateş, menenjit gibi hastalıkların neden olabileceğini hatırlatan uzmanlar, tedavi yolları aşağıdaki şekilde açıkladı:

"İşitme kaybının tedavisi, sorunun nedenine ve şiddetine göre değişmektedir. Tedavi seçeneklerinde hastanın kaybı medikal tedavi ile çözülebiliyorsa bu yol tercih edilir. Medikal olarak tedavi edilemeyen durumlarda öncelikli olarak işitme cihazı kullanılmakla beraber koklear implant, orta kulak implantı ve beyin sapı implantı gibi işitsel implantlar kullanılmaktadır."

İşitme Cihazları: İşitme kaybı, iç kulakta oluşan hasar nedeniyle meydana geldiyse işitme cihazları sesleri daha güçlü ve kolay şekilde duymayı sağlayabilir. İşitme cihazlarının yapısı kişinin ihtiyacına göre değişir. KBB hekiminiz, durumunuza göre bir cihaz tavsiye edecektir.

Koklear İmplant: Koklear İmplant, iç kulakta meydana gelen sorunları gidermeye yarayan tıbbi bir cihazdır. İşitme cihazları, sesin şiddetini yükseltirken; koklear implant, beyne ses sinyallerini göndermede problem yaşayan kokleanın görevlerini yerine getirir. Koklear implant, sesleri kodlanmış elektriksel uyarımlara dönüştürür. Bu uyarımlar, işitme sinirini uyarır ve beyin tarafından ses olarak algılanır. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir