• DOLAR 32.454
  • EURO 34.515
  • ALTIN 2474.638
  • ...
TÜPRAŞ`a Baskın Hisseleri Eritti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası`nın (İSO) açıkladığı Türkiye`nin en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında birinciliği senelerdir kaptırmayan Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ`nin (TÜPRAŞ) piyasa değeri dün Maliye ekiplerinin denetim ve inceleme başlatmasının duyulmasının ardından yaklaşık 900 milyon lira geriledi.

İSO 500 sıralamasında geçmiş yıllarda olduğu gibi yine ilk sırayı alan TÜPRAŞ, 2012`de gerçekleştirdiği 40,1 milyar liralık net üretimden satışla birinciliği, en yakın kuruluşa yaklaşık 32 milyar liralık satış hacmi farkıyla elde etmişti.

Borsa İstanbul`da işlem gören TÜPRAŞ hisse senetleri, dün ikinci seansta "Maliye Bakanlığı yetkililerinin denetim için kuruluşa baskın yaptı" şeklinde geçen haberlerle sert bir şekilde düşüşe geçmişti. Dün haber geçmeden önce 43,20 lira fiyatla işlem gören ve 10,8 milyar lira tutarında toplam piyasa değerine sahip TÜPRAŞ`ın hisse senedi fiyatları, haberin ardından sert bir şekilde düşüşe geçti ve bugün açılışın ardından da düşüşünü devam ettirdi.

Dün günü 42,60 liradan kapatan TÜPRAŞ, bugün açılışın ardından etkisini artıran satışlarla yüzde 6,50 oranında değer kaybıyla 39,60 liraya kadar gerilerken, böylece şirketin toplam piyasa değeri de denetim öncesine göre yaklaşık 900 milyon liralık düşüşle 9,9 milyar liraya indi..

TÜPRAŞ`ın dün Kamuyu Aydınlatma Platformu`na (KAP) yayımlanan açıklamasında, "Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu tarafından şirketimiz nezdinde akaryakıt hammadde, mamul, yarı mamul, marker, madeni yağ ve diğer ürünlerle ilgili fiili envanter, marker denetimi ve vergi incelemesine başlanmıştır" denildi.

Öte yandan Maliye Bakanlığı ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada da "Vergi Denetim Kurulunca, mahkeme kararına dayanarak, bazı mükelleflerin kanuni merkezlerinde aramalı inceleme faaliyeti yürütülmektedir. Ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla 5 Şubat 2013 tarihinde yürürlüğe giren `Vergi Denetim Kurulu 2013 Genel Çalışma Planı` nda, 2013 yılı içinde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin genel stratejiler belirlenmişti. Bu kapsamda birçok sektörde vergi incelemeleri başlatılmıştır" denildi.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir