• DOLAR 32.597
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2429.804
  • ...
Zaza-Der'den Rektör Boztuğ'a nezaket ziyareti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK-Rektörlükte gerçekleşen ziyarete Bingöl Zaza-Der Başkanı İbrahim Bukan, Bingöl Zaza-Der Üyesi Orhan Kaya, İstanbul Zaza-Der Başkanı Hıdır Eren, İstanbul Zaza-Der Üyesi Mehmet Tüzün, İstanbul Zaza-Der Üyesi Faruk Eren katıldı.

Konuklarıyla görüşen Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, yakın bir dönemde Türkiye'nin başta ekonomi, hukuk, demokrasi ve insan haklarının evrenselleşmesi konusunda devlet ve devlet kurumlarının gayretli çalışmaları sonucunda önemli dönüşümler geçirdiğini ifade etti.

Gerek demokrasi ve insan haklarının evrenselleşme süreci, gerekse de ileri demokrasi sürecinin çok önemli bir karakteristiği olduğuna dikkat çeken Boztuğ, bu karakteristiğin de farklılıkları, çeşitlilikleri soğuk savaş döneminde olduğu gibi bölünme, parçalanma, kavga ve çatışma sebebi değil, birer zenginlik olarak görülmesi olduğunu vurguladı. Dil, kültür, edebiyat ve inanç çeşitliliğinin toplumsal zenginlik olduğuna işaret eden Boztuğ, bu zenginliğin mutluluk verici faktörler olduğunu; bu perspektiften bakıldığında 2008 yılında kurulan Tunceli Üniversitesinin de bu farklılıkları zenginlik olarak gören bir anlayışın yansıması olduğunu belirtti.

Boztuğ, üniversite bünyesinde kurulan Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezinin Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu ifade etti.

Boztuğ, konuklarıyla yaptığı konuşmasında Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre Zazacanın ölmek üzere olan bir dil olduğunu belirterek Üniversitelerinde Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümünün açılmasının kültürel zenginliklerine önemli bir katkısı olacağını ve ileriki dönemlerde Kürtçe ve Zacacanın ilköğretim okullarında öğretilebileceğini söyledi.
(Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir