• DOLAR 32.569
  • EURO 34.921
  • ALTIN 2430.042
  • ...
Kızıltepe halkından açık lokantalara tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KIZILTEPE - Kızıltepe`de (Qoser) bazı lokantaların açıktan servis yapması ve oruç tutmayanların açıktan yemelerine tepki gösteren ilçe halkı, gayri Müslimlerin bile oruca saygılarından dolayı açıktan yemedikleri bu ayda biraz daha dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
 
Rahatsızlığı dile getiren Emekli İmam Molla İdris Bayram, "Allah`u Teâlâ biz iman ehline hitap ediyor Ramazan`da oruç tutmak Müslümanlara farzdır. Peygamber (sav) Medine`i münevver ede iken ramazan üzeri ne farz kılındı. Hasta isen oruç tutmaya bilirsin ama iyileştiğinde sonra kaza edersin. Allah`u Teâlâ şöyle buyuruyor: Ramazan`da benim için oruç tutuyorsunuz mükâfatınıza ancak ben veririm bundan daha güzel bir mükafat var mıdır? Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: Eğer ümmetim bu ayda ne kadar nur ve rahmet olduğunu bilselerdi yılın on iki ayını da ramazan olmasını isteyeceklerdi. Özellikle bu ayda birbirimizin gıybetini etmeyelim yalandan sakınalım kadınlarımızı kızlarımızı açık saçık çarşıya göndermeyelim biri bize küfretse bizi dövse dahi ona ben oruçluyum beni bırak bana bulaşma demeliyiz. Tüm vücudumuzun oruçlu olması lazım, çünkü bu ay ümmetin yani bizim ayımızdır bu ayda bol bol Kur`an okumalıyız birbirimize dua etmeliyiz.
 
Hayâ imandandır hayâsı olmayanın İmanı da yoktur. Eskiden Mardinli Süryaniler mübarek Ramazan ayı geldiğinde yedi on yaşlarındaki çocuklarına tavsiyelerde bulunuyorlardı. Müslümanların yanında bir şey yemeyin içmeyin onların mübarek ramazan aylarıdır oruçludurlar onlardan haya etmemiz lazım. Süryani oldukları halde Ramazan ayına hürmet ediyorlardı. İç çamaşırlarını dahi yıkadıklarında Müslümanlar görmesin diye dışarıya asmıyorlardı. Bugün ise ismi Müslüman ve kimliğinde İslam yazılan şahıslar ise bu ne edepsizliktir açık lokantalar, açık alanda sigara içmeler. Lokanta kimler için açılır şehir dışından gelen misafir ve yolcular için ama bakıyorsun ki buradaki insanlar hiç hayâ etmeden açık alanlarda yemek yiyip, su ve sigara içiyorlar.
 
Bu Müslümanların alameti değildir. Bundan 30-40 yıl önce Şanlıurfa`da imamdım biri Ramazan ayında açıktan bir şey yeseydi halk onu domates ve yumurtayla perişan ediyorlardı. Âmâ bugün bakıyoruz hayâ kalmamış Ne demişler ima nu hayâ nema herkes bı kefa ğema iman ve hayâ gitti herkes keyfine kaldı. Cennette babı Reyyan kapısı vardır o kapı sadece oruç tutanlar içindir oruç tutanlar o kapıdan cennete girerler bugün gibi hiçbir sebebi olmayıp oruç tutmayanlara ise babı Reyyan kapısı onlara yoktur. Rabbim Azimuşşan bizleri bu mübarek ramazan ayından yani kuran ayından ve ehlisünnetten cemaatten mahrum etmesin" dedi.
 
Esnaftan Sultan Akdoğan ise, "Ben 35 senedir lokanta işletiyorum bu mübarek şehri Ramazan hürmetine lokantamızı açmıyoruz. Günde 10 bin TL dahi karım kalsa gene de açmıyorum. Bu ayda kavun getirip satıyoruz. Çünkü bu ayın mükâfatı bin aya bedeldir. Biz büyüklerimizden bu terbiyeyi gördük Allah`a şükür bugüne kadar oruç tutmayan birisine yemek vermemişim" ifadelerinde bulundu.
 
Ramazanda açık olan lokantalardan rahatsızlığını dile getiren esnaflardan Fikri Çiftsüren, "Bu Ramazanın maneviyatına da zarar veriyor. Gerçekten bundan çok şikâyetçiyiz ve rahatsız oluyoruz bir ay boyunca Ramazanın hürmetine kapatsalar inanın bir zararları olmaz diye düşünüyorum" dedi.
 
Esnaftan Abdülillah Özgün ise, "Bu mübarek Ramazan ayında açık lokantalardan ve yemek kokusundan çok rahatsız oluyoruz. Bunlar saygınlığını kaybetmişlerdir. Bu mübarek ayda hem çevrelerine hem de oruç tutanlara saygı göstermek lazımdır daha iyidir diyorum" ifadelerini kullandı. (Mehmet Aslan - İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir