• DOLAR 32.372
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2325.74
  • ...
Sisi`nin açıklamaları 13 ilde protesto edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gösteriler, İskenderiye, el-İsmailiye, es-Süveys (Süveyş), el-Feyyum, Dimyat, el-Menufiyye, eş-Şarkiyye, el-Garbiyye, Kufr eş-Şeyh, Beni Suveyf, el-Minye ve Asyut`ta gerçekleşti.

Göstericiler, askeri darbeyle görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin tekrar göreve gelmesini talep eden "Ey Sisi git, Mursi benim cumhurbaşkanım", "Halk Muhammed Mursi`yi istiyor", "Biz seni seçtik, zor günlerde seninle beraber olacağız"; Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi aleyhine ise "Düşsün askeri yönetim düşsün", "Bize kurşun sık av tüfeğiyle sık, askeri yönetim tekrar dönmeyecek" ve "Bizden milyonlarcasını öldürseler de korkmuyoruz korkmuyoruz" sloganları attı.

Teravih namazından sonra Kahire`deki Nur camisinden hareket eden göstericiler Rabiatul Adeviyye meydanına kadar askeri darbeye karşı yürüdü. Sisi`nin açıklamasından sonra askeri darbe karşıtı gösterilerin merkezi haline gelen meydandaki kalabalığın diğer günlere göre daha fazla arttığı gözlendi. Meydanının güvenliğini sağlamak için oluşturan Halk Komiteleri de giriş çıkışlarda sıkı denetimde bulundu.

Ülkenin 13 ilinde gerçekleştirilen protesto gösterilerinde zaman zaman çatışmalar yaşandı. Ülkenin kuzeyindeki Dimyat ilinde 23, el-Menufiye`de 10 ve eş-Şarkiyye ilinde de 10 olmak üzere 43 kişi yaralandı.

Savunma Bakanı Sisi dün yaptığı konuşmada, "Onurlu tüm Mısırlıları, şiddete ve teröre karşı mücadelede sorumluluğumu üstlenebilmem için cuma günü meydanlara çağırıyorum" demişti.

Sisi`nin açıklamaları, Askeri Darbeye Karşı Demokrasi Koalisyonu, Hürriyet ve Adalet Partisi, Nur Partisi, Devrimin Yarını Partisi, Vatan Partisi ve El-Cemaatu`l-İslamiyye gibi birçok kesimin tepkisini çekmişti.

Nur Partisi, Vatan Partisi ve El-Cemaatu`l-İslamiyye, Sisi`nin açıklamalarının bir iç savaş çağrısı olduğunu belirterek, açıklamalarını geri çekmesini istedi.

Mısır ordusu da Sisi`nin konuşmasının hemen ardından bir açıklama yaparak, Sisi`nin terörle mücadele sorumluluğunu üstlenmek için halkı meydanlara inmeye çağırmasının, herhangi bir tarafa karşı şiddet daveti olmadığını, şiddete karşı başlatılan bir kampanya olduğunu belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Mursi`nin görevden alınmasını protesto etmek amacıyla 3 Temmuz`da Rabiatul Adeviyye meydanında toplanan göstericiler 27`nci gününü, Nahda meydanındakiler de 22`nci gününü doldururken, askeri darbe destekçileri de Tahrir meydanında 29 gündür askeri darbeye destek için oturma eylemi yapıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir