• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İtikâf nedir ne zaman yapılır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Ramazan ibadetlerinden olan itikâf için de tüm hazırlıklar yapıldı. Peki, itikâfın önemi nedir, nasıl yapılır, nerelerde itikâfa girilir? Batman Müftüsü Hasan Çağlar, merak edilen tüm soruları yanıtladı.

 

İtikâf nedir ve ne zaman yapılır?
İtikâf, Ramazanda yapılan bir ibadettir. Şafiilerde sünnettir. Hanefi'ler de farzı kifayedir. İtikâfa girerken önce itikâf niyetini getirmek gerekiyor. İtikâf, Ramazan'ı Şerif'in son 10 gününü, kadınlar evde, erkekler mescitte, mescidin bir bölümünde veya mescit hükmünde olan bir yerde, ibadet ve itaatin dışında ihtiyacı olan yeme içme ve abdestin dışında tamamen kendisini diğer dünyalık meşgalelerden uzak tutmaktır. İtikâf, Kadir Gecesi de bu son on günde olduğu için daha evladır. Peygamber efendimiz son on gününü sürekli ibadetle geçirirdi. İtikâf, Ramazanın dışında da olabilir ama özellikle Peygamberimiz Ramazanın son 10 gününde zaruri ihtiyacın dışında camiden çıkmıyordu. Camilerde itikâf yapmak önemli bir sünnettir.

 

İtikâfta neler yapılır?
İtikâfta öncelikle farz ibadetler yapılır. Kur'an-ı Kerim bolca okunup, tezbihat ve tefekkür ile meşgul olunur. Aslında Müslüman'ın hayatında itikâf çok önemlidir. Bir beldede eğer itikâfa giren yok ise o beldenin bütün halkı bundan mesul olur. İtikâf dünya ile bağlantıyı kesmek, daha doğrusu dünyevi işlere önem vermemektir. Allah ile kul arasında manevi hava oluşturmak. Nefsini ıslah etmek, tefekkür etmek, kalbin temizlenmesi, Kuran'ın bol okunması, ibadette bulunması insanın manevi dünyasında inkılâpların meydana getirmesine neden olur.

 

Son olarak İslam aleminin Ramazanını kutlayan Çağlar, Ramazan ayının hatırına Allah'u Teala'dan tüm Müslümanları sıkıntılarından bir an evvel kurtarması için dua etti. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir