• DOLAR 32.515
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2437.887
  • ...
Ramazan ayına yakışmayan görüntüler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Mübarek Ramazan ayının idrak edildiği bu günlerde Diyarbakır`ın çeşitli mekânlarında açık olan lokanta ve büfelerin açıktan yemek satmalarına tepki gösteren alimler, açıktan yemek satan kişilerin ramazan ayına saygısızlık yaptıklarını söylediler.
 
İşyerlerini açacak esnaftan duyarlılık isteyen Din Birsen Diyarbakır Şube Başkanı Cüneyt Özmen, oruç tutmayabilirsiniz ama bu size tutan insanlara saygısızlık yapabileceğiniz anlamına gelmez, diyerek oruç tutanlara karşı saygılı olunması gerektiğini vurguladı.
 
"Ramazan ayı evrenseldir"
Ramazan ayında tutulan orucun evrensel bir ibadet olduğunun altını çizen Özmen, "Nefsin korunması amacıyla yüce Allah, evrensel olarak orucu bütün beni Âdem`e farz kıldı. Çünkü ayeti kerimenin tabiriyle oruç bizden önceki ümmetlere de farz kılındı" dedi.
 
Gayrı Müslimler Ramazan`a saygı gösterirdi
Diyarbakır`da eskiden çeşitli dinlere mensup insanların yaşadığını belirten Özmen, "Ramazan gelince Müslüman olsun ya da Müslüman olmasın herkes bu aya saygı duyardı. Müminler oruç tutarlardı. Gayrı Müslimler ise oruç tutmadıkları halde yeme içme ihtiyaçlarını gizli bir yerde görürlerdi. Bugüne gelince bu manzaranın yok olduğunu görmekteyiz. Görülen bu manzara sahabeler diyarı bu kadim şehrimize yakışmıyor" şeklinde konuştu.
 
"İşyerini açarak Allah`a savaş açmaktalar"
Ramazan ayında mecburi haller dışında açık olan lokanta ve büfelerin Ramazan ayına ve bu ayda oruç tutanlara karşı bir saygısızlık ifade ettiğini vurgulayan Özmen, "Allah`ın özel korumalıkları vardır. Yüce Allah onları özel bir şekilde korumuş ve muhafaza etmiş. Onlara dokunan olursa onlar yüce Allah`ın gayretine dokunmuş oluyorlar. Dolayısıyla Allah`ın gayretine dokunan birileri olursa Allah onlara karşı savaş ilan eder. İşte bu aciz olan insanlar, cılız olan insanlar farkında olmadan ya da farkında olarak bunu yapmaktadırlar. Allah`a karşı gelmektedirler, savaş ilan etmektedirler" şeklinde ifade etti.
 
"Din görevlileri halkı aydınlatmalı"
Halkın aydınlatılmasında bilgi sahibi insanlara, âlimlere ve cami hocalarına çok önemli görevlerin düştüğünü söyleyen Özmen, "İşyerini açan esnafı ziyaret edip Ramazan ayının öneminin anlatılması gerekir. Müslümanların Ramazan`da işyerlerini açan esnafa karşı tavır alması gerekirse alışverişini kesmesi lazımdır" dedi.
 
"Nöbetçi lokanta olmalı"
Diyarbakır Ulu Cami müezzini Mehmet Şah Menekşe oruç tutamayan hastaların olduğunu, yaşlıların olduğunu, çocukların olduğunu bunun yiyecek ve içecek satılan yerlerin nöbetçi eczaneler gibi olması gerektiğini ve bunların açıktan faaliyet göstermemesi gerektiğini dile getirdi.
 
"Diyarbakır`a yakışmayan görüntü"
Yiyecek ve içeceklerin açıktan satıldığı zaman oruçlu insanların oruçlarını bozabileceklerini bunun vebalinin de ağır olacağını ifade eden Menekşe, "Diyarbakır`da eskiden Ermeniler ikamet ediyorlardı. Ramazan`da Ermeniler asla açık bir şekilde yiyecek, içecek tüketmiyorlardı. Bu ihtiyaçlarını kimsenin görmeyeceği bir şekilde gideriyorlardı. Bizler ise Müslümanız bu konuda daha duyarlı olmamız gerekir. Diyarbakır gibi aziz bir şehirde bu tür görüntüler bizleri derinden üzmektedir" ifadelerini kullandı.
 
Diyarbakır`da 27 sahabenin meftun olduğunu ve Diyarbakır`ın peygamberler şehri olduğunu belirten menekşe, hiç olmazsa bunlardan dolayı ramazan ayına ve oruçlu insanlara saygı duymak gerekir" dedi. (M.Sait Adiyaman /Sedat Kuşulay - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir