• DOLAR 32.374
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.61
  • ...
 Hac kuraları bugün yeniden çekiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu yıl hacca gitmeye hak kazanan 74 bin adaya yönelik yüzde 20`lik (14 bin 800 kişi) kontenjanın azaltılması için bugün saat 11.00`de Diyanet İşleri Başkanlığı`nda kur`a çekilecek. Kurada ismi çıkmayan ve gönüllü olarak gitmeyeceğini beyan eden adayların kesin kayıt hakları 2014 yılına devredilecek. 2014 ve 2015 yıllarında Hac kuraları çekilmeyecek.

04–22 Şubat tarihleri arasında 2013 yılı hac müracaatları alınmıştı. Bu yıl hacca gidecek vatandaşların sıralarını belirlemek üzere 28 Mart tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı`nda bilgisayar ortamında kura çekilmişti. Ancak, Suudi Arabistan 2013 yılı hac mevsiminde Kâbe`de devam eden inşaatı gerekçe göstererek, İslam ülkelerine tanınan hac kontenjanından yüzde 20, kendi ülkesinden bu görevi ifa edeceklerden yüzde 50 kısıtlama yapılacağı açıklamıştı. Suudi Arabistan`ın bu kararı sonrası Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu 04.07.2013 tarihinde toplanmış 2013`te hacca gitmeye hak kazanların yüzde 20 azaltılması için yeniden kura çekmeye karar vermişti.

HAC ÜCRETLERİ 16 AĞUSTOS`A KADAR İADE EDİLECEK

2013 yılında hacca gitmeye hak kazananlardan, gönüllü olarak bu haklarının 2014 yılına devretmek isteyenlerin bu yılki hac konaklama türlerindeki fiyatları geçerli olmak üzere önümüzdeki sene kuraya katılmadan kesin kayıt hakkı verilecek. Gönüllü olarak hacca gitme hakkını 2014 yılına devretmek isteyen vatandaşlar İl Müftülükleri`ne bizzat başvurmaları gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı ve acente organizasyonundan yüzde 20 kontenjan indirimi kapsamında kesin kayıt hakları 2014 yılına devredeceklerin yatırdıkları hac ücretleri 16 Ağustos 2013 tarihlerine kadar ilgililere iade edilecek.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kocatepe Camisinde gerçekleştirilen 32. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı açılışında soruları cevapladı. Görmez, "Bu sene gelecek sene ve belki de 2014`te, 2015`te herhangi bir kura çekilmeyecek" dedi...

Suudi Arabistan`ın hac kotasını yüzde 20 azalttığını hatırlatan Görmez, bunun kendilerinden değil Kabe etrafındaki inşaat çalışmalarından kaynaklandığını bildirdi.

Hac kotasının düşürülmesi nedeniyle 14 bin 800 adayının hacca gidemeyeceğini belirten Görmez, "Bugün itibarıyla 74 bin hacı adayımıza bizzat benim imzamla birer mektup gönderdik. Onlarla bu durumu paylaştık. Biraz da ev sahibi ülkenin öngörüsüzlüğünden kaynaklanan çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Ama bu gidemeyen 14 bin 800 vatandaşımız inşallah gelecek sene gidecek. Üzülmesinler diyoruz" şeklinde konuştu.

Görmez, bu sene kotanın kısıtlanması dolayısıyla hacca gidemeyecek vatandaşların önümüzdeki yıl hiçbir kuraya tabi olmadan gideceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Ancak bu sene gitmek istemeyip gelecek sene gitmek isteyenler bize önceden gönüllü olarak bildirirlerse, o takdirde herhangi bir kuraya gerek kalmadan da bilhassa genç, önünde çok daha uzun yıllar olan genç arkadaşlarımızı fedakarlık yaparak bu sene gönüllü olarak gitmemeye davet ediyorum. Ancak bir işlemi nasıl tesis ediyorsanız o işlemi iptal ederken de aynı yola başvurmak gerektiği için Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulumuz kura çekerek nasıl belirlediyse gidecek olan 74 bin vatandaşımızı, gidemeyecek vatandaşlarımızı da yine kura ile belirlemeye karar verdik."

Bu haberler de ilginizi çekebilir