• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çin ve İran`dan Dev Anlaşma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin ile İran arasında enerji, su, sanayi, silah ve çevre alanlarında 4 milyar dolarlık anlaşma yapıldı.

Anlaşma gereğince Çin’in 500 milyon dolar değerindeki 60 kadar ‘incinerator’ cihazını satması gerekiyor. Bu cihazlar Atıkların kontrollü bir biçimde yakılarak imha edilmesinde kullanılıyor. ‘İncinerator’ler bir yıl içinde İran’ın büyük şehirleri ve Hazar Denizi boyunca turistik bölgelere yerleştirilecek. Buna karşılık Çin İran’dan mineral ithalatını arttıracak.

Yapılan anlaşmaların toplam değerinin 4 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Bu anlaşmalar Çin Komünist Partisi’nin üst düzey sorumlusu He Guoqiang’ın başında olduğu heyetin İran ziyareti vesilesiyle imzalandı.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mohammad Javad Muhammedi-Zadeh, Çin’in bundan böyle İran’ın birinci ekonomik ortağı olduğunu söyleyerek, iki ülke arasında geçen yıl 30 milyar dolar olan iş hacminin gelecekte 100 milyar dolara çıkarılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Çin’in Tahran büyükelçisi ise çift taraflı ticaretin bu yıl 40 milyar doları aşacağını söyledi.

BM’nin yaptırım kararlarına rağmen Çin son yıllarda İran’daki ticari ve ekonomik varlığını güçlendirdi. Çin özellikle ambargodan dolayı batılı şirketlerin çekildiği İran’da, bu koşullardan da faydalanarak petrol ve gaz sektöründe etkinliğini arttırdı.

İran ham petrolünün yüzde 20’sini satın alan Çin, Batı yaptırımlarını eleştiriyor ve nükleer programından dolayı İran’a yaptırımların arttırılmasına karşı çıkıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir