• DOLAR 32.57
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2429.3
  • ...
"Bebeğim Sağlıklı Doğsun"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- İl Sağlık Müdürlüğü'nün, Mersin Valiliği SODES Hibe Programı'ndan destek alarak uygulamaya başladığı 'Bebeğim Sağlıklı Doğsun' projesi devam ediyor.

 

Proje hakkında yazılı bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, projeyle Mersin genelinde evde doğum yapma riski olan, sosyo-ekonomik durumu kötü 3 bin gebenin bebeklerini hastanelerin sağlıklı ve güvenli ortamında dünyaya getirmelerinin amaçlandığını belirtti.

 

Evdeki doğumda ölüm riski çok

Mersin'de yaptıkları araştırmalar sonucunda bazı anne-baba adaylarının tüm risklere karşın, sosyo-ekonomik durumunun yetersizliği, hastane korkusu ve bilinçsizlik nedenleriyle evde doğumu tercih ettiklerine dikkat çeken Başaralı, "Ancak unutulmamalıdır ki evde doğumda hem annenin hem de bebeğin ölüm riski, hastane doğumuna göre 2-3 kat daha fazla olmaktadır. Yaşanabilecek bu tür sıkıntıların önüne geçmek için hazırlamış olduğumuz projemizle, ilimiz genelinde sosyo-ekonomik durumu kötü ve evde doğum yapma riski olan 3 bin lohusa hedef kitle olarak seçilmiştir. Ayrıca yol gösterici ve destekleyici olması açısından eğitim konularında hazırlamış olduğumuz anne bilgilendirme kılavuzuyla bu süreçte anne adaylarımızın yanında olmayı hedefliyoruz" diye açıkladı.

 

Anne adaylarına eğitim verilecek

Proje kapsamında anne adaylarına sağlık personelleri tarafından birebir danışmanlık hizmeti verileceğini kaydeden Başaralı şöyle devam etti:

 

"Bunun yanında yeni doğan bebek bakımı, yeni doğan tarama programları, anne sütü ve emzirme teknikleri, bebek-çocuk beslenmesi ve merak ettikleriniz, doğum sonrası bakım, doğum sonrası anne beslenmesi, anne-baba olmak, lohusalık depresyonu ve evde doğumun riskleri ve hastanede doğumun faydaları hakkında bilinçlendirme eğitimleri verilecektir. Anne adaylarının hastane korkusunu yenebilmeleri için, ilimizde en fazla doğumun gerçekleştirildiği Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Tarsus ve Erdemli Devlet Hastanelerinde, annelerle sıkça temas halinde olan alanlarda görev yapan personellerimize projemiz kapsamında 'Duygu-Düşünce-Davranış Yönetimi', 'İletişim-Stresle Başa Çıkma', 'Öfke ve Öfke Kontrolü' konulu kişisel gelişim eğitimleri verilmiştir. Ayrıca özendirici olması açısından hastanede doğum yapmayı tercih eden annelere içinde bebek battaniyesi, zıbın takımı, bebek havlusu, şampuan, hijyenik ped ve ıslak mendilin de bulunduğu çanta hediye olarak verilecektir." dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir