• DOLAR 32.549
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2474.898
  • ...
Baraj Düşmeyecek; Ama Daraltılmış Bölge Olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ak Parti`nin yeni bir formülle, seçim barajını yüzde 7 ya da 8`e indireceği yönündeki ididalar partiden yapılan açıklamalarla yalanlandı.

Partinin hukukçu kurmaylarından Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, barajın düşürüleceği yönündeki iddiaları yalanladı ancak, "daraltılmış bölge seçim sistemini" benimsediklerini söyledi.

Şentop, "Büyük şehirlerde milletvekili başına düşen seçmen sayısı küçük şehirlere oranla daha az. Bunları dengeleyecek bir formül olabilir mi diye çalışıyoruz." diye konuştu.

Seçim sistemleri üzerinde uzun süredir çalışan AK Parti, `daraltılmış bölge` sistemine ağırlık veriyor. Yüzde 10`luk seçim barajının azaltılması konusunda ise partide bir çalışma bulunmuyor. Seçim işlerinden sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, seçim barajı üzerinde bir çalışma yapmadıklarını, ancak daraltılmış bölge üzerinde çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. "Ama henüz olgunlaşmış bir şey yok." diyen Şentop, yapılan çalışmanın da barajı doğrudan ilgilendirmediğini kaydetti. AK Parti`nin `daraltılmış bölge` sistemini benimsediğini dile getiren Şentop, "Büyük şehirlerde milletvekili sayısı çok. Dolayısıyla milletvekilinin bilinmesi ve tanınması kolay olmuyor. Milletvekili başına düşen seçmen sayısı büyük şehirlerde daha fazla, küçük şehirlerde daha az. Bunları dengeleyecek bir formül olabilir mi diye çalışıyoruz." diye konuştu.

Bir partiyi güçlendirecek değil temsil niteliğini artıracak bir tablo olması için çalıştıklarını anlatan Şentop, sistemin AK Parti`ye yarayıp yaramayacağı konusunda, "Tek bir formül yok. Doğu-Güneydoğu etkisi olur. İki üç vekil lehte veya aleyhte oynayabilir." değerlendirmesinde bulundu. Yıllardır daraltılmış bölge sisteminin tartışıldığını hatırlatan Şentop, "Bu çalışmanın barajı düşürmekle ilgisi yok. Daraltılmış bölge çalışmasında da netleşen bir şey yok. Alternatifler değerlendiriliyor. İller arasında adaletsizlikler var. Bunlar ortadan kaldırılabilir. Örneğin İstanbul`da 3 bölge var ve 28`er milletvekili düşüyor. Bazı bölgelerde seçmen milletvekilini tanımıyor. Bu dengelenebilir. 3 bölge değil de 20 bölge olabilir. Böylece seçmen vekillerini tanır." görüşünü dile getirdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir