• DOLAR 32.537
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2434.22
  • ...
Koruma Altındaki Çocuklar da Özelde Okuyabilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Devlet koruması altında olan çocuklar da özel okulların ücretsiz öğrenci okutma kontenjanından yararlanabilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan ve Meclis`e gönderilen ``Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı`` özel okullara ilişkin bazı hükümler içeriyor.

Tasarıyla, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu`nun ``Öğrenim ücreti ve diğer ücretler, ücretsiz öğrenim ve yabancı uyruklu öğrenciler`` konularını düzenleyen 13. maddesindeki ücretsiz öğrenci okutmakla ilgili fıkraya eklemeler yapılması öngörülüyor.

Buna göre, ``Belirlenen oranın en az 2/3`ü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığınca müştereken belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde 12 Nisan 1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 3 Kasım 1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 6 Haziran 1949 tarihli ve 5434 sayılı kanunun 56., mülga 45. ve 64. maddeleri ile 31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı kanunun 47. maddesi kapsamında harp ve vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğretim çağındaki çocukları ile haklarında korunma, barınma veya barınma kararı verilen çocuklar için kullanılır`` hükmü eklenecek.

Mevcut Özel Öğretim Kurumları Kanunu`na göre, kurumlar, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde 3`ünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlü bulunuyor. Bakanlıkça bu oran yüzde 10`a kadar artırılabiliyor.

Kanunda, ücretsiz okutulacak öğrencilerin yüzdesi, seçimi ve kurumlara kabul şartlarına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle belirleneceği belirtiliyor.

Tasarının kabul edilmesiyle özel okullar, ücretsiz okutacakları öğrenciler için ayırdıkları yüzde 3`lük kontenjanın en az üçte ikisini harp veya vazife malülü sayılanların çocuklarıyla, devlet korumasında olan çocuklara verecek.

Türkiye genelindeki özel okullarda toplam 560 bin öğrenci eğitim görüyor, bu okulların ücretsiz eğitim alacak öğrenciler için ayırdığı yüzde 3`lük kontenjan düşünüldüğünde, yaklaşık 17 bin öğrenci bu eğitim kurumlarından ücretsiz yararlanıyor.

``PEDAGOJİK AÇIDAN NE DERECE DOĞRU?``

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, Kanun Teklifi`ndeki ilgili maddenin eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin arasında imzalanan protokole dayanarak hazırlandığını ifade etti.

Şehit ve gazi çocuklarına özel okulların kapılarının her zaman açık olduğunu dile getiren Gülan, kontenjanı aşsalar bile bu çocukların okullarda okutulduğunu söyledi.

Gülan, ``Devlet korumasındaki çocukların, 30-40 bin lira verilip okunan okullarda ailesi olan ve son derece ilgilenilen çocuklarla aynı ortamda olması pedagojik açıdan ne derece doğru? Bu teklifi birinci açıdan çocuklar için düşünüyorum`` diye konuştu.

Ücretsiz okumanın yanında servis, yemek, kıyafet, kitap, sosyal etkinlik gibi konuların İstanbul`daki okullarda yaklaşık 5-6 bin lira tuttuğuna dikkati çeken Gülan, iyi niyetli bazı okul sahiplerinin bu masrafları karşıladığını, ancak karşılanmaması durumunda neler olabileceğinin düşünülmesini istedi.

Kanunda böyle bir değişikliğin kabul edilmesi durumunda bile, ücretsiz okuma talebinde olan öğrencinin okula kayıt hakkı kazanması gerektiğini hatırlatan Gülan, bazı okulların kayıt için sınav düzenlediğini, bu sınavda başarılı olunması gerektiğini, not ortalaması aradığını veya ön kayıtla öğrenci aldığını da kaydetti.

Özel Okullar Yönetmeliğine göre aslında devlet himayesindeki çocukların, ücretsiz özel okulda okuma başvuruları değerlendirilirken yüksek puan verilerek okutulabildiğini aktaran Gülan, yapılması planlanan değişiklikle bu uygulamanın kanuna ekleneceğini söyledi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir