• DOLAR 32.478
  • EURO 34.649
  • ALTIN 2501.579
  • ...
Savaştan kaçan Suriyelilerin trajedisi yürek yakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman'a kaçan ve dilenen kimi Suriyelilerin yaptıkları nedeniyle evden çıkamadıklarını belirten 3 Suriyeli ailenin dramı yürek yakıyor. İçecek soğuk su, kuru ekmek dahi bulamayan aileler, oldukça perişan durumda.

Yaklaşık 20 gündür Suriye'nin Kamışlo Kentinden Batman'a sığınan 15 Kişilik Süleyman ailesi, oldukça zor koşullar altında yaşıyor. İkisi özürlü 7 çocuk, 3 yaşlı ve gençlerden oluşan aile, 4 gün boyunca yürüyerek Türkiye'ye sığındılar.

İçecek soğuk su dahi bulamayan ailenin gençleri, Batman'da her gün iş aradıklarını ancak kendilerine kimsenin iş vermediğini söyledi. "Biz dilenci değiliz. Zaten kendilerini Suriyeli olarak tanıtan insanlar yüzünden Batman'da içecek su dahi bulamıyoruz. Çocuklarımız ve yaşlılarımız böyle giderse açlık, susuzluk ve sıcaklardan dolayı ölecekler" diyen gençler, Batman halkı, hayır kuruluşları ve ilgili kurumlardan yardım beklediklerini belirttiler.

Şirinevler Mahallesi Milli Egemenlik Caddesi No:103 Kat:1'e yerleşen 15 kişilik aile, yıkılmak üzere olan 2 odalı eve aylık 200 TL kira veriyorlar.

40 kişi bir eve sığındı
Daha önce Suriye'nin başkenti Şam'da yaşayan ve çatışmaların yayılması ile Kamışlo Kentine kaçan 40 kişilik Ahmed Yusuf ailesi, Cumhuriyet Mahallesine sığındı. Ayda 300 TL kira verdikleri bir eve sıkışan 40 kişilik ailenin reisi Ahmed Yusuf, Batman'daki şartların kendileri için Suriye'deki savaş şartlarından daha zor ve daha ağır olduğunu belirtti.

İlaç, soğuk su ve ekmek sıkıntısı yaşayan aile bireylerinin iş bulamadığını ve herkesin Suriyeli oldukları için kendilerine ön yargılı yaklaştığını belirten Ahmed Yusuf, "Ramazan ayında bile kimse bize merhamet etmiyor. Bizler buraya keyif için gelmedik. Bizler de Müslümanız, insanız, savaştan ve açlıktan kaçtık" dedi.

Eşi bombardımanda öldü kendisi Batman'a sığındı
Suriye'de iç savaşın çıktığı ilk aylarda eşinin bir kamyonette şoför olarak çalıştığını ve işe giderken Suriye Ordusuna ait uçaklardan yapılan bombardıman sonucu yaşamını yitirdiğini ifade eden Alimamo ailesinden 5 çocuk annesi Süreyye Alimamo, tek başına ve 5 küçük çocuğu ile günlerce yaya olarak kaçtıklarını belirtti.

Suriye'de herkesin rastgele birbirini öldürdüğünü ifade eden Alimamo, "Eşim öldürüldükten sonra kadın başıma 5 çocuğum ile ortada kaldım. Suriye'de sürekli yürüyerek köy köy dolaştım. Sonunda kendimi Batman'da buldum. 10 gündür soğuk su içemedik. Çocuklarım açlıktan sürekli ağlıyor. Girdiğimiz bu evde akrepler ve büyük fareler var. Ne yapacağımızı bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

2 odalı ve banyo ile tuvaleti aynı yerde olan virane bir evde yaşayan Alimamo ve 5 çocuğu, trajedilerin en büyüğünü yaşıyor. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir