• DOLAR 32.378
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2326.038
  • ...
"Helal ve temiz ilaç evrensel hakkımızdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL-Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde görevli Doç. Dr. İlker Alat hakkında, bir konferansta, 'helal haram ilaçlar' konusunda yaptığı açıklamalardan dolayı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Afyonkarahisar Genel Sekreterliği tarafından soruşturma açıldı.

 

Soruşturma açılması sonrası bir basın bildirisi yayınlayan STK'lar ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nı, Sağlık Bakanlığı'nı ve gıda takviyelerine ruhsat veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı göreve davet etti.

 

Temiz ilaç evrensel hakkımız

Yapılan açıklamada "Bilgilenme Hakkı"nı istediklerini belirten STK'lar, "hastaların tedavilerinde kullanılan ilaç ve uygulamaların sağlığına ve dinî inançlarına uygun olup olmadığı hususunu bilme, bu konudaki belirsizliğin giderilmesini talep etme hakkını vermektedir. Hatta bu hakkın kaynağını inanç özgürlüğü oluşturmaktadır. Yani evrensel hak olan "Bilgilenme Hakkı", ilaç ve birçok unsuru kapsarken, onu tüketen insanların sağlığına ve dinî inançlarına uygun olup olmadığı meselesi de bu kapsama dâhildir" denildi.

 

STK'lar 'BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi', 'BM Evrensel Tüketici Hakları Beyannamesi', Avrupa Konseyi Evrensel Tüketici Hakları' ve İslâm'da İnsan Hak ve Hürriyetleri Beyannamesi'nde hak ve hukuk çerçevesinde haklarının olduğunu savundu.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nı "taraf" olmaya davet eden STK'lar, "Görevinizin ve ilminizin gereğini yaparak halkın yediği, içtiği, kullandığı ürünlerin dine uygunluğu konusunda görüş bildirmenizi istiyoruz. Bu konuda atacağınız adım, bu topraklarda yaşayan her din mensubuna ışık tutacaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı da göreve davet ediyoruz. Bu halkın yediğinden, içtiğinden sorumlusunuz. Ürünlerin içerik ve kaynaklarının etiketlerde bulunması zarar değil kar getirir. İçeceklerdeki alkol, yiyeceklerdeki jelâtinlerin ve diğer katkı madde kaynaklarının ve kullanılan ara ürünlerin de içerik ve oranlarının tam açıklanmasını istiyoruz" dedi.

 

Başbakanımızın ilgisini bekliyoruz

Başbakan'a da çağrı yapan STK'lar, "İyi bir nesil yetişmesinin şartlarından biri de çocukların anne sütünden başlayarak "temiz" ve "helal" gıda ile beslenmesidir. Sizi bu konuda toplumun hem maddi, sağlıklı ve huzurlu yaşam için, hem de manevi hayatı için adım atmanızı, bu konudaki hassasiyetinizi bakanlıklara da sirayet ettirmenizi bekliyoruz.

 

Sonuç olarak, maddeten temiz mânen sakıncasız ilaç ve tıbbi yöntem taleplerinin yerine getirilmesi için gerekli kolaylaştırıcı çalışmaları yapmak demokratik bir toplum olmanın gerekliliğidir. Çünkü bu talep meşru bir hedefle orantılıdır. Ayrıca toplumun ihtiyacına cevap oluşturacak niteliktedir.

 

Sağlık Bakanlığı'nın üretilen ilaç ve tedavi uygulamalarının sağlık, inanç ve felsefi görüşler nedeniyle insanların tüketme ve tüketmeme haklarını güvence altına alması anayasal görevidir. Bakanlığın ivedilikle, tedavi ve diğer sağlık materyallerinin tüm içeriğinin hangi kaynaklardan ve hangi yöntemler kullanılarak üretildiğinin yani içerik ve menşeinin ürün etiketinde yer almasını sağlayıcı düzenleme yapması büyük önem taşımaktadır. Sağlık Bakanımız ve Başbakanımızın ihmal edilen bu alanla ilgili ivedilikle düzenleme yapacağına inancımız tamdır" denilerek bu konuda harekete geçilmesi istendi.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği- Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Derneği

 

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (Gimdes)

 

Sade Hayat Derneği- Aşı Yaptırmaya Mecbur Değilim (AYMD). (Muhammed Durmaz/ İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir