• DOLAR 32.324
  • EURO 35.105
  • ALTIN 2300.65
  • ...
`Uluslararası Ceza Mahkemesi Ne Kadar ADİL?`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi

Kuruluşundan bu yana tartışma yaratan Uluslararası Ceza Mahkemesi`ne bugün 122 ülke taraf ve mahkeme bu dönemde, tarihinin en fazla sayıda soruşturmasını yürütüyor. Ancak pek çok farklı sorun yaşayan mahkeme eleştirilerle de karşı karşıya.

Uluslararası Ceza Mahkemesi büyük ideallerle kurulmuştu.

Merkezi Lahey olan Mahkeme, devletlerin herhangi bir yasal önlem almadığı durumlarda en ağır suçlar olan soykırım, insanlığa karşı suç işleme ve diğer savaş suçlarını soruşturmak amacıyla 1998 yılı Temmuz ayında kuruldu.

Hedef dünyanın neresinde olursa olsun hiç bir savaş suçunun cezasız kalmamasıydı.

1998`in Temmuz ayında Roma`da imzalanan anlaşmanın 15`inci yıldönümünde, 8 soruşturma yürüten Uluslararası Ceza Mahkemesi, 23 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarttı.

Ancak Mahkeme`de görülen davaların tamamının Afrika`ya odaklanması çeşitli endişelere ve eleştirilere neden olmuştu.

Afrika Birliği, Uluslararası Ceza Mahkemesi`ni ırkçılıkla suçladı ve üyelerinden mahkemeyle işbirliği yapmamalarını istedi.

ABD`nin Dünya üzerindeki baskı ve hukuk ihlalleri hiç konu veya gündem olmadı.

Avrupa`nın merkezinde Bosna ve Kosova vahşetlerine hiç değinilmedi. Ortadoğu`nun statüsüz halkları Filistin ve Kürdistan sorunlarına ve yapılan işkencelere hiç soruşturma açılmadı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Sang-Hyun Song, yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, görülen davaların tarafı olan 5000 kurbanın seslerinin duyulmasına yardımcı olduklarını belirtti ve diğer ülkeleri Mahkeme`nin hukukî hedeflerine ulaşmasına yardım etmeye çağırdı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir