• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Tercih yaparken yardım almalıyız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre, üniversite tercihlerini bildirme süresi yarın sona eriyor. Rehber öğretmen Hasan Yılmaz, adayların tercihlerin son gününde üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili açıklama yaptı.

 

Tercihlerin aynı zamanda yaşam biçimini de yansıttığını belirten Yılmaz, "Doğal olarak ailenin sınava bakış açısı, öğrencilerin bakış açısını da şekillendirir. Sosyolojik anlamda iyi ve kötü faktörünün belirleyicisi toplumdur. Toplumun kabullendiği bölümler, genellikle ekonomik anlamda kazanç sağlayan bölümlerdir. İnsanlarımızın ekonomik kriteri merkeze koyup, seküler (dünyevi) bir bakış açısı geliştirerek bütün olaylara bu pencereden bakması gerçek anlamda değer problemini de ortaya çıkarmıştır. Toplumun temel taşı olan aile; bireyin sosyalleşmesinde, iyi bir eğitim almasında en büyük etkendir. Ailenin bu konuda öğrenciyi olumlu etkilemesi, bireyin de sadece ekonomik düşünmeyip, topluma faydalı olma anlamında olumlu adımlar atması gerekir. Velilerin samimiyeti, çektikleri acıyı haz sayarak bütün varlıklarıyla fedakârca tutum sergilemelerini her ailenin, ortak aklın sonucu olarak görebiliriz" ifadelerini kullandı.

 

"Bütün öğrenciler ailelerin durumlarını gözden geçirmelerini, sevip okuyabilecekleri bölümleri tercih etmelerini, tercihler noktasında ümit var olmalarını tavsiye ediyorum" diyen Yılmaz, öğrencilerin geçmişe ve geleceğe odaklanmayıp, enerjilerini yaşadıkları dilimine yoğunlaştırmalarını ve tutarlı davranışlar sergilemelerini istedi.

 

Adayların tercihlerini yaparken uzmanlaşan yetkililerden yardım almalarını tavsiye eden Yılmaz, son durumun da rehber öğretmenlerle paylaşmaları gerektiğini söyledi.

 

"Tercih noktasında bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak adına bir nebze de olsa öğrencilere faydalı olma kanaatindeyim" ifadelerine yer veren Yılmaz, üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

- Tercihler yapılırken yüzdelik dilime dikkat edilmeli

- Yüzdelik dilimimiz tutmasa da ilk beş tercihimizi, hayallerimizi süsleyen bölümlerden tercih vermeliyiz.

- Kontenjan sayısının artması yada ortaöğretim fakültelerinin kapanmasını dikkate almalıyız.

- Formasyon almak isteyen öğrencilerin eğitim fakültelerinin bulunduğu üniversiteleri tercih etmelerinde fayda vardır.

- Sınavsız geçiş yada yetenek bölümlerini kazanan öğrencilerin tekrar sınava hazırlanmaları neticesinde puanları kırılmayacaktır.

- Açıköğretim tercihlerinde kontenjanı olmayan bölümleri kazandığımız da seneye puanımız kırılmayacaktır.

- Kontenjanlı bölümleri kazanıp bir yıl sonra sınava tekrar hazırlık yaptığımız da diploma notunun yada ek puanımızın yarısı kırılacaktır.

- GATA'yı tercih eden öğrenciler mülakatta ellenmeleri neticesinde bir sonraki tercihlerine yerleşeceklerdir.

- Puanı çıkmayan öğrencilerin toplam puanlarının 180 puan olmasına dikkat etmeleri gerekir. Aksi taktirde yazılan dilekçe fayda vermeyecektir.
Yılmaz, açıklamasının sonunda 'akıllı insanlar kendi aklını kullanır daha akıllı insanlar başkaların aklını da alır' atasözünü hatırlatarak, tüm öğrencilerin istikballerinin parlak olması temennisinde bulundu. (Faruk Bingöl - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir