• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...
Temas Grubu`ndan Kaddafi`yi Üzecek Kararlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası toplum Libya lideri Muammer Kaddafi’yi yönetimden uzaklaştırmak için girişimlerini sertleştirme kararı aldı. İstanbul’da toplanan Libya Temas Grubu, Bingazi’de Muammer Kaddafi’ye karşı Ulusal Geçiş Konseyi’ni kuran isyancıları tanıdığını açıkladı. Toplantıda ayrıca, operasyonlara Ramazan ayında da aralıksız olarak sürdürülmesi kararı çıkarken, Libya Temas Grubu adına BM temsilcisinin Kaddafi`ye "çekil" çağrısı yapacağı belirtildi.

İstanbul Çırağan Kempinski Oteli’nde gerçekleştirilen Libya Temas Grubu dördüncü toplantısı sona erdi. Toplantının sonunda Temas Grubu’nun eşbaşkanları Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdulla Bin Zayed Al Nahyan bir basın toplantısı düzenledi. İki bakan, 32 ülke ve 7 uluslararası kuruluştan temsilcilerin katıldığı toplantının sonunda alınan kararlardan bazılarını açıkladı.

Açıklanan kararda 29 Mart’ta Londa Konferansı’nda oluşturulan Temas Grubu’na bu toplantıda katılan Brezilya, Hindistan, Senegal, Güney Kore ve gözlemci olarak katılan Ukrayna’nın katılımından duyulan memnuniyet dile getiriliyor.

Temas Grubu’nun Libya’nın ulusal birliği, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine bağlı olduğu vurgulanan karar metninde Temas Grubu’nun Libya halkının yanında olduğu dile getiriliyor. Grup üyelerinin BM’nin 1970 ve 1973 no`lu kararları uyarınca çalışmalarını sürdüreceği belirtilen kararda ülkelerin bireysel olarak attıkları kararların da memnuniyetle karşılanacağı ifade ediliyor.

Temas Grubu ayrıca NATO’nun Libya’da oynadığı rolün de memnuniyetle karşılandığı kaydedildi. Ancak çözümün sadece askeri harekatla sağlanamayacağı vurgulanıyor. BM’nin Libya krizindeki öncü rolünün teyit edildiği karar metninde BM Genel Sekreteri Libya özel temsilcisinin çabalarından duyulan memnuniyet ve verilen tam destek de aktarılıyor.

Karar metninde Kaddafi’nin gitmesi gerektiği ve Libya’da siyasi bir geçiş sürecine ihtiyaç duyulduğu aktarılırken, Temas Grubu’nun belirlediği bazı prensipler şöyle aktarılıyor: Kaddafi belirlenen çerçevede görev bırakmalı ve bu kamuoyuna duyurulmalıdır. Libya’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına saygı duyulmalıdır. Çatışma sırasında acı çeken Libyalılar için adalet sağlanmalıdır. Geçiş süreci Ulusal Geçiş Konseyi’nin Yol Haritası’nın prensiplerini yansıtmalı ve ulusal kongre, geçici hükümet ve yüksek idare konseyi kurulmasını içermelidir. Libya geçiş süreci kapsayıcı olmalı, muhalifler, toplumun diğer unsurları ve önceki bürokrasinin üyeleri de dahil edilmelidir. Süreç ulusal uzlaşıya doru ilerlemelidir ve bütün grupların sesinin duyulması sağlanmalıdır.”

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir