• DOLAR 32.368
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.452
  • ...
Japonya, Pazar Günü Sandık Başına Gidiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi

Hafta sonu yapılacak bu seçimlerde koalisyon ortaklarının bir zaferi durumunda 2010 yılından bu yana ilk kez bir hükümet parlamentonun hem alt hem de üst kanadında çoğunluğa sahip olacak. Bu da Abe`ye politikalarını uygulamakta kolaylık sağlayacak.

Kyodo News tarafından yapılan ankete ek olarak ülkenin önde gelen gazetelerinden Yomiuri Shimbun ve Nikkei tarafından Çarşamba günü yapılan anketler, iktidardaki Liberal Demokrat Parti LDP ve küçük ortağı Yeni Komeito partisinin parlamentonun üst kanadında kendilerine çoğunluğu getirecek en az 63 koltuğu kazanacağını gösteriyor. LDP geçen yıl Aralık ayında yapılan seçimlerde parlamentonun alt kanadında çoğunluğu kazanmasına rağmen üst kanatta azınlıkta kaldığından yasaların geçmesi için muhalefetin desteğine ihtiyaç duyuyordu.

Üç medya kuruluşunun yaptığı anket iki koalisyon ortağı partinin 242 sandalyelik Senato`nun 121 sandalyesi için yapılacak seçimlerde 70`in üzerinde sandalyeyi alacağını gösteriyor ancak muhtemelen LDP tek partili bir çoğunluk elde etmek için gerekli olan 72 sandalyeyi elde edemeyecek. Hükümet 21 Temmuz`da seçimlerin yapılmayacağı geri kalan 121 sandalyenin 59`unu elinde tutuyor. 242 sandalyelik senatonun yarısı için her üç yılda bir seçimlere gidiliyor.

Pazar günkü oylamada koalisyon ortaklarının bir zaferi durumunda 2010 yılından bu yana ilk kez bir hükümet parlamentonun hem alt hem de üst kanadında çoğunluğa sahip olacak. Bu da Abe`ye Abenomics olarak bilinen ekonomi politikalarını uygulamakta kolaylık sağlayacak. Ayrıca Abe`nin gelecek üç yıl Başbakan olarak kalma şansı da artacak ki bu 2007 yılından bu yana her yıl başbakan değiştiren Japonya için nadir bir durum olacak.

Yine elde edilecek bir zafer Abe`nin dikkatini anayasal değişikliğe yeniden çekmesine neden olabilir. Abe daha önce anayasal değişiklikler için meclis üyelerinin üçte ikisinin onay vermesi şartının değiştirilerek salt çoğunluğun yeterli olması gerektiği yönünde çağrıda bulunmuştu. Ancak anketler anayasal değişiklikleri isteyen partilerin bunun için gerekli çoğunluğu elde edemeyeceklerini gösteriyor. LDP ve Yeni Komeito nükleer enerji ve anaysa revizyonu gibi bazı konularda farklı düşünüyor.

Abe`nin partisi oylarını artırmaya devam ederken muhalif partiler ise tersini yaşıyor.

Yapılan tüm anketler ana muhalefet partisi Japonya Demokrat Parti`nin şu an sahip olduğu 44 sandalyesinin yarısını kaybedeceğini gösteriyor. Diğer muhalif partiler Minna no Tō`nun (Senin Partin) sadece birkaç sandalye kazanması Japon Onarım Partisi`nin ise iki sandalyesinden birini kaybetmesi bekleniyor.

Nükleer karşıtı Halkın Yaşam Partisi ve Yeşil Rüzgar Partisi`nin bir tane dahi sandalye kazanması beklenmiyor. Buna karşın Japon Komünist Parti şu an üç olan sandalye sayısını altıya çıkarabilir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir