• DOLAR 32.511
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2447.897
  • ...
Yeni Sündüs Katliamları olmasın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Feqîyé Teyran Parkında verilen iftar yemeğinden sonra yapılan basın açıklamasını Mazlum- Der Van Şubesi adına yönetim kurulu üyesi Betül Güngür okudu.
Yirmi yıl önce yaşanan ve 24 insanın katledildiği Sündüs katliamını hatırlatan, Betül Güngür, "Her yıl yaz mevsiminde yaylaya giden köylüler 18 Temmuz gecesi gerilla kıyafeti giyiminde oldukları söylenen 7 kişi tarafından, bir çadıra toplatıldı. Köylüler bu silahlı kişilerin kötü niyetli olduklarını anladıklarında, `buraya aileleriyle birlikte geldiklerini ve herhangi bir siyasi amaç gütmediklerini` ifade etmelerine rağmen, gelenler arasında sarı sakallı mavi gözlü birinin elindeki telsizden aldığı direktiften sonra, çadırda toplanan 26 köylünün üzerine ateş açmaya başladılar. 14`u çocuk 9`u kadın olmak üzerine 24 sivil ve savunmasız insan hunharca katledilir" dedi.

"Olayın örtbas edilmiş olması insanlık için bir kara lekedir"PKK`nin yaptığı açıklamalarda olayla alakasının olmadığını, Murat Demir ve Murat İpek ismindeki itirafçıların ise olayın JİTEM tarafından yapıldığını söylediklerini aktaran Güngür, sözlerine şöyle devam etti:
"Üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen katliamı organize eden derin güçler ve gerçek failler yakalanmamış; yargılanmamıştır. Olayın bu şekilde örtbas edilmiş olması insanlık için bir kara leke olarak tarihe geçmiştir. 18 Temmuz`da zaman aşımına uğrama ihtimali bulunan katliamla ilgili yargı sürecinin başlatılması için Van Baro başkanı Murat Timur ile yaptığımız görüşme neticesine suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu süreç zarfında yapılan çalışmalarla kamuoyu bilgilendirmesi yolunda gerekli çalışmalar yapılmış ve onun akabinde yapılan suç duyurusuyla insanlık aleyhinde işlenen bu cinayetin tarihin karanlık dehlizlerinde kaybolmamasına çalışılmıştır. Yaklaşık iki hafta boyunca Van`da bulunan STK ve Partiler imkân dâhilinde ziyaret edilerek Sündüs Yaylası Katliamıyla ilgili olarak bilgilendirme yapılmış ve onlardan bu vahşet karşısında duyarlı olmaları ve 18 Temmuz günü Bahçesaray`da düzenlenecek anma etkinliğine katılmaları çağırışında bulunulmuştur."

Anma etkinliğine katılım çağrısı!
Katliamın yıldönümü anma etkinliklerine katılarak mağdurların yalnız olmadığını göstermek istediklerini ifade eden Güngür, "Sizin vesilenizle bir kez daha bütün STK`ları bu konuda duyarlı olmaya ve anma etkinliğine imkân dâhilinde kalabalık bir şekilde katılmaya davet ediyoruz. Şuna inanıyoruz ki, eğer toplum olarak çevremizde yapılan katliamlara sessiz kalmasaydık ve toplumsal baskının oluşması için duyarlı davransaydık yeni katliamlar olmayacaktı. Yani, eğer Sündüs Katliamı karşısında insanlar korkularına mağlup olup susmasalardı, Roboski katliamları olmazdı" tespitinde bulundu.

Mazlum-Der olarak üzerinden 20 yıl geçse bile yaşanan bu katliama sessiz kalmadıklarını ve kalmayacaklarının altını çizen Güngür, "Bunun için gerekli tüm imkânlarını seferber ederek insanlığın sesini yükseltmeye çalışacaklarını ğımızı belirtmek isteriz. Tarihin utanç sayfalarından biri olan 18 Temmuz l993 Sündüs katliamını unutmadığımızı, unutturmayacağımızı yeniden bu vesile ile hayatını yetirenlere bir kez daha Allahtan rahmet yakınlarına sabırlar dileriz" ifadelerine yer verdi. (Murat Dalgın-İLKHA)

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir