• DOLAR 32.587
  • EURO 34.689
  • ALTIN 2523.479
  • ...
Tahrir `Son Uyarı Cuması` İçin Doldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır`da Tahrir Meydanı`nda toplanan onbinlerce muhalif, Yüksek Askeri Konsey`i son defa ikaz ederek, sivil yönetim isteklerini dile getirdi.

25 Ocak tarihinde başlayan halk ayaklanmasının ardından ordu, göstericilerin güvenliğini sağlama iddiası ile ülke genelinde kontrolü ele almış ve eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yetkilerini orduya devrederek istifa etmişti.

Devrimin ardından ordu ile sıcak ilişkiler kuran Mısır muhalefeti ve halk, artık ordu ve Yüksek Askeri Konseyi sert bir şekilde eleştirmeye başladı.

`MEYDANLAR SİVİL YÖNETİM İÇİN DOLDU`

Yüksek Askeri Konsey`i şeffaf olmamakla suçlayan göstericiler "Sivil yönetim istiyoruz. Mübarek`i yargılayacak hükümete evet" sloganları attılar.

Protestocular, Yüksek Askeri Konsey ile İssam Şerif hükümetine "Mübarek`i yargıla, yolsuzluklar ile mücadele et ve göstericilere karşı şiddet kullan, güvenlik güçlerini bir an önce yargı önüne çıkar" uyarısında bulundu.

Protestocular Başbakan Esam Şerif`in Tahrir meydanında kendilerine katılması için çağrıda bulunuyor.

Göstericiler aynı zamanda devrik lider Hüsnü Mübarek`in açık bir duruşmaya tabi tutulmasını ve bunun için Şarm El Şeyh`teki Sinai Resort`tan Kahire yakınlarındaki Tora Hapishanesine transfer edilmesini talep ediyor.

Oğlunu Ahmet Sarur`u halk ayaklanması sırasında kaybeden Hana Muhammed ise alanda yaptığı konuşmada, "Ben ordunun katilleri koruyacağını düşünmüyorum. Süveyş kentinde halkı öldüren polis memurları serbest bırakıldı. Yüksek Askeri Konsey Başkanı Tantavi zalimlerin yanında olmamalı" diye konuştu.

Oğlunun katillerinin yargı önüne çıkarılmadığını savunan Sarur, Mübarek`i yargılamak istemeyen bir yönetime karşı olduklarını ifade etti.

MISIR POLİTİKASINDA SEÇİM ÇIKMAZI

Mısır yönetimi seçimlerin Ekim veya Kasım aylarına ertelenmesine yönelik aldığı karar sonrası siyasi grup ve partilerden farklı tepkiler gelmeye başladı.

El Mısr el Yevm gazetesine göre, ülkedeki bazı siyasi partiler seçimlerin ertelenmesine destek verdiklerini ifade etti.

El Wefd Partisi seçimlerin ertelenmesinden yana... basın mensuplarına konuşan partinin sözcüsü Muhammed Mustafa Sherdy, "seçimlerin ertelenmesi ülkenin istikrarı açısından önemlidir," diyerek seçimlerin ertelenmesine destek verdiklerini açıkladı. Sherdy, seçimlerin tarihi noktasında da açılama yaparak, parti olarak Mısır seçimlerinin ünümüzdeki yılın başlarında yapılması taraftarı olduklarını sözlerine ekledi.

Nasır Partisi de seçimlerin ertelenmesinden yana... Parti lideri Muhammed Ebu el Ela, seçimlerin ertelenmesinde yana oldukların ifade etti.

Tecemmü Partisi sözcüsü Nebil Zeki de seçimlerin ertelenmesine yönelik düşüncelerini açıkladı. Zeki, partisinin seçimlerin ertelenmesinden yana olduklarını dile getirdi. Zeki ülkedeki güvensiz ortama dikkat çekerek bu ortamda seçimlerin sağlıklı ve adil bir şekilde yapılamayacağını ifade etti.

Adalaet Partisi kurucularından Abdul Moneim İmam da seçimlerin ertelenmesinden yana olan siyasilerden. Moneim İmam seçimlerin ertelenmesinin yeni kurulan partilere iyi bir fırsat sağlayacağının altını çizerek; yeni partilerin seçim hazırlıkları için seçimin ertelenmesinden yana olduklarını ifade etti.

700 POLİS EMEKLİ EDİLİYOR

İsyanın simgesi Tahrir Meydanı`ndaki rejim karşıtı gösteriler sürerken, Mısır Askeri Konseyi isyan sırasında göstericilere ateş açıp ölümlerine neden olan 700`e yakın üst düzey güvenlik yetkilisini emekli ediyor.

Mısır İçişleri Bakanlığı, emekliye ayrılan yüzlerce kişinin bir daha göreve dönemeyeceklerinin altını çizdi.

Emekliye ayrılması planlanan güvenlik yetkilileri arasında, 10 tümgeneral dahil, 505 general, 82 tuğgeneral ve 82 albay bulunuyor.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir