• DOLAR 32.324
  • EURO 35.151
  • ALTIN 2295.605
  • ...
 Filistin`in Mandela`sı öldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin tarihinde, İsrail hapishanelerinde en uzun süre tutuklu kalan "Filistin`in Mandelası" lakaplı Ahmed Cebbara (78), geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Filistin Esirler Kulübü`nden yapılan yazılı açıklamada, Cebbara`nın hayatı boyunca kendisinin ve halkının özgürlüğü için mücadele vermiş bir kişi olduğu belirtilerek, "ölümünden duyulan derin hüzün" dile getirildi.

Açıklamada, "Cebbara, serbest kaldıktan sonra bir an olsun halkına yardım etmekten geri kalmadı. O, her zaman İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular için mücadele etti. Onlara destek olmak için düzenlenen bütün faaliyetlere katıldı" ifadelerine yer verildi.

Cebbara (Ebu es-Sukker), İsrail hapishanelerinde 28 yıl hüküm giydikten sonra eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat`ın şahsi talebiyle 2003 yılında serbest bırakılmış ve Filistin tarihinde en uzun süre İsrail hapishanelerinde kalan kişi olması nedeniyle "en kıdemli tutsak" olarak adlandırılmıştı.

1936 yılında Filistin`de doğan Cebbara, 1975`de, İsrail`in başkenti Tel Aviv`deki Sıhyun Meydanı`nda meydana gelen ve 13 İsraillinin öldüğü, 78`inin de yaralandığı saldırıları düzenlemekle suçlanmıştı. 1976`da ABD`de dönüşünde tutuklanan Cebbara, İsrail mahkemesi tarafından 30 yıla mahkum edilmiş, cezasının bitimine 2 yıl kala eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat`ın şahsi talebiyle 2003 yılında serbest bırakılmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir