• DOLAR 32.505
  • EURO 34.591
  • ALTIN 2498.544
  • ...
Mısır`da Gecenin Bilançosu: 7 Ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başkent Kahire ile İskenderiye başta olmak üzere 22 kentte "milyonluk" adı altında gösteri düzenleniyor. Sadece Kahire`deki meydanları dolduranların sayısı 2 milyonu aştı. Ramses Meydanı`nda polisin namaz kılan göstericilere ateş açması sonrası çıkan çatışmalarda şimdiye kadar yedi kişi öldü. Mısır Sağlık Bakanlığı da bu bilgiyi teyid ederek polis ile darbe karşıtları arasında çıkan çatışmada yedi kişinin öldüğünü açıkladı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatının (İhvan), "Milyonluk Gösteri" çağrısı üzerine halk meydanlara indi. Ülke genelinde bugün başlayan gösterilerde, darbe karşıtı sloganlar atıldı.

Başkent Kahire`de darbe ilan edildiği 3 Temmuz`dan beri Rabiatul Adeviyye`de başlayan halk gösterisi dün de sürdü.

İhvan`ın çağrısı üzerine iftardan önce meydanlarda toplanmaya başlayan darbe karşıtları, Kahire Üniversitesi yakınındaki Nahda meydanı, Giza bölgesindeki Lübnan meydanı, Ramses meydanı ve bitişiğindeki 6 Ekim Köprüsü, Nasır City`de toplandı. Sayıları milyonları aşan darbe karşıtları, ordunun kışlasına çekilmesini, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi`nin görevine iade edilmesini, anayasanın yürürlüğe konulmasını istiyor. Pankart ve slogan eşliğinde bayrakları sallayan darbe karşıtları, talepleri yerine getirilene kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Mısır`ın başkenti Kahire`de askeri darbeye karşı yürüyen göstericilere, polisin müdahalesi ve `Baltacı` diye tabir edilen suç gruplarının saldırısı üzerine çıkan çatışmalar, Giza ve Ramses meydanlarında devam etti.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı liderlerinden Muhammed Baltacı, Ramses meydanındaki çatışmalarda 1 kişinin öldüğünü söyledi.

Muhammed Baltacı, Ramses meydanındaki çatışmalara Mısır`da terör örgütü ilan edilen "Black Block" adlı anarşist grubun da katıldığını, meydanda bulunan anarşist grup Black Block üyeleri ve Baltacıların da polisle göstericilere saldırdığını iddia etti.

Kahire Üniversitesi`nin önündeki göstericilerin Giza meydanına yürümeleri üzerine polis ve Baltacılar, göstericilere müdahale etti. Bölgeden zaman zaman silah sesleri duyulurken, çıkan çatışmalarda çok sayıda göstericinin yaralandığı bildirildi.

Başkent Kahire`de Nasır City bölgesinde toplanan binlerce gösterici, Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılan El İttihadiye`ye ulaştı.

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye`de ise göstericilerin büyük bölümü ABD başkonsolosluğu önünde toplanarak darbeyi protesto etti. Sidi Gabir ve Korneş bölgelerinde meydanlara dökülen halk, darbe karşıtı slogan attı.

Ülke genelinde milyonlarca darbe karşıtı, 22 kentte gösterilerine devam ediyor.

İftardan önce meydanlarda toplanan darbe karşıtları, iftarı birlikte açıp namaz kıldıktan sonra slogan atmaya başladı.

Göstericiler, ordunun yanı sıra Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İsrail, ABD aleyhine de slogan attı.

POLİS NAMAZ SIRASINDA SALDIRDI

Mısır polisi, Kahire`deki Ramses Meydanı`nda Mursi`yi destekleyenlere namaz kılınırken müdahale etti. Namaz kılanların üzerine saçma ve gaz bompaları ile ateş açan polisler ile göstericiler arasında çatışmalar devam etti.

Göstericiler, Ramses meydanında ve bitişiğindeki 6 Ekim Köprüsü üzerinden Nasır City`e yürümek istedi. Polisin, gaz ve göz yaşartıcı bomba ile müdahale etmesi üzerine polis ve göstericiler arasında çatışma çıktı.

Göstericilerin 6 Ekim Köprüsü`nü işgal etmesini önlemek amacıyla müdahale eden polis, buradaki yürüyüşü engellemek istedi. Göstericiler ise Ramses meydanında barikatlar kurarak lastik yaktı.

Göstericilerin bir kısmının polis müdahalesine rağmen 6 Ekim Köğrüsü`nün Ramses girişindeki kısmı işgal etti.

AA FOTO MUHABİRİ YARALANDI

Olayları takip eden Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Muhammed El Şami, ayağına isabet eden gözyaraştıcı bomba parçaları sonucu yaralandı. Sol bacağının iki yerinden yaralanan Şami, meydandan arkadaşları tarafından çıkarıldı. Şami`nin sağlık durumu iyi.

ÜLKENİN HER YERİNDE DARBE KARŞITI GÖSTERİ VAR

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye`nin de 3 ayrı noktasında binlerce kişi askeri darbeye karşı gösteri yaptı.

Güney kentleri Asyut, Luksor,Asvan, Nil Deltası`nda bulunan Minye, Dimyat, Şarkıye, Sina Yarımadası`nda bulunan El Ariş ve Refah, kanal boyunca sıralanan İsmailiye, Süveyş ve Port Said kentiyle batıdaki Marsa Matruh kentlerinde gösteri yapan binlerce kişi ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`ye destek verdi.

Mısır`da 3 Temmuz`da darbenin ilan edilmesinin ardından darbeye karşı gösteri çağrısında bulunan Hürriyet ve Adalet Partisi milyonların sokağa ineceğini ilan etmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir