• DOLAR 32.433
  • EURO 35.355
  • ALTIN 2324.91
  • ...
Oruç tutmayanların açıktan yemesine halktan tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BURSA - Ramazan ayının gelişiyle her tarafı manevi bir atmosfer kapladı. Ancak Ramazanda oruç tutmayanların çarşıda, pazarda herkesin ortak kullanım alanı olan mekânlarda gelişi güzel yiyecek ve içecek tüketmeleri mütedeyyin halkın tepkisine neden oluyor.
 
"Bu davranış özgürlükler kapsamına girmez, inanç ve değerlerimize saygısızlıktır"
Bursalı mütedeyyin halk bu tutumu insanlara ve inançlara saygısızlık olarak yorumladı. Herkesin oruç tutup tutmamakla özgür olduğunu belirten vatandaşlar, "Oruç tutanların gözünün içine bakarak bir şeyler tüketmek özgürlükler kapsamına girmez ve büyük saygısızlıktır" dedi.
 
Konuyla ilgili konuşan vatandaşlardan Abdurrezak Arslan, "Kimse bunu özgürlük adı altında yapamaz çünkü bu özgürlüklere bile hakarettir" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.
 
Bunun ne insani ne de İslami hiçbir açıklamasının olmadığını ifade eden Arslan, "Belki adam hasta olabilir, oruç tutacak sıhhatte olmayabilir ancak bu ona herkesin gözü önünde bir şeyler tüketmesi hakkına vermez. Bu kavurucu sıcakta oruç tutmaya çalışan insanların gözleri önünde alay edercesine su içeceği anlamına gelmez. Oruç tutmak istemeyen varsa tutmasın ama lütfen inançlara ve değerlere saygılı olup bunu kendi özelinde yapsın" şeklinde konuştu.
 
"Kul hakkı ihlalidir"
Yapılan saygısızlığı kul hakkı olarak nitelendirdiğini söyleyen Bursa İkra Der Genel Başkanı Kazım Zorci ise, "Aleni olarak yapılan bu durum kabul edilebilir gibi değil. Kimi vatandaşlar sabahtan akşama kadar bu sıcaklarda inşaatlarda oruçlu olarak çalışıyor diğer yandan oruç tutmayan biri onun gözleri önünde buz gibi suyu yudumluyor bunu hangi vicdan sahibi kabul edebilir ki? Bence bu yapılan büyük bir kul hakkı ihlalidir. Halkın gözleri önünde bu denli bir şeyler yiyip içen kimse, oruçlu olan vatandaşlardan helallik istemelidir" dedi.
 
"Büyük saygısızlıktır"
Pide ve kebap ustası olan Bekir Şenol ise, ben özel bir işyerinde çalışıyorum işyerini iftara yakın saatlerde açıyoruz ama buna rağmen iftardan yarım saat bir saat önce gelip yemek isteyenler oluyor bu çok büyük bir saygısızlıktır. Oysa bir saat daha bekleyebilir çünkü o fırında çalışanlar olarak biz de çok zorlanıyoruz. Adamlar gözümüzün içine baka baka yemek istiyorlar bunları Allah`a havale ediyorum bu kadar insanın hakkına giriyorlar" şeklinde konuştu.
 
Sigara bağımlısı olduğunu söyleyen bazı vatandaşlar ise en çok bu konuda zorlandıkları söyledi. Sigarayı hatırlamamak için gün içerisinde çok çabaladıklarını söyleyen vatandaşlar, oruç tutmayanların herkesin gözü önünde duman tüttürmesini de büyük bir ayıp olarak değerlendirdi. (Zeki Aras - İLKHA)

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir